Profimedia
FILMSKA PREPORUKA

Pet odličnih filmova Toma Hanksa za jesensku nedjelju

Holivudski glumac, dvostruki dobitnik Oscara, producent i financijski najuspješnija filmska zvijezda u povijesti, veliki Tom Hanks u srpnju je proslavio 60. rođendan, ali uopće ne razmišlja o mirovini. U hrvatska kina 20. listopada dolazi visokobudžetni triler "Inferno" u kojem treći put, nakon "Da Vincijevog koda“ i "Anđela i demona“ glumi avanturističkog profesora Roberta Langdona.

U tiskanom izdanju Glorije pročitajte veliki intervju s Tomom Hanksom u kojem otkriva detalje o filmu i govori o tome vjeruje li u teorije zavjere, a mi vam preporučujemo pet njegovih filmova kojima se proslavio i koji su odličan izbor ako vam je ponestalo inspiracije što gledati preko vikenda.

Forrest Gump

Prije nego što je Robert Zemeckis 1994. snimio "Forrest Gump“ koji će postati jedan od najpopularnijih filmova svih vremena rijetko tko je uopće čuo za istoimeni roman američkog pisca Winstona Grooma koji mu je poslužio kao predložak. To je možda i bolje jer su ljudi u kina išli bez ikakvih očekivanja, a dočekala ih je sjajna filmska priča o prostodušnom momku koji se igrom slučaja zatekne u središtu nekih od najvažnijih događaja druge polovine dvadesetog stoljeća. Bori se u Vijetnamu, investira u tvrtku Apple, slučajno izazove aferu Watergate, upozna tri američka predsjednika i skuje izraz "Shit Happens“. Sladak film koji je osvojio čak šest Oscara (uključujući i onaj za glavnu mušku ulogu i za najbolji film) i koji danas djeluje jednako svježe kao i kada je snimljen. Zanimljivo je da je u krugu kandidata za glavnu ulogu bio i Bill Murray, a slavnome redatelju Terryju Gilliamu bilo je ponuđeno da režira film, ali taj je angažman odbio.

Philadelphia

Danas se može činiti da to i nije neka velika stvar, ali 1993. veliki filmski studiji nisu snimali filmove o AIDSU. Sve se promijenilo nakon ovog filma koji je režirao Jonathan Demme, a koji prati priču mladog i ambicioznog odvjetnika koji dobije otkaz nakon što u odvjetničkoj tvrtki za koju radi doznaju njegovu dijagnozu. Vrhunac filma je bitka u sudnici i vrlo dirljiva scena u kojoj Tom Hanks umire okružen cijelom svojom obitelji. Glavna uloga u ovom filmu je Hanksu donijela prvog Oscara, a Bruce Springsteen i njegova pjesma "Streets of Philadelphia“ nagrađeni su za najbolju originalnu glazbu. Za Oscara u toj kategoriji konkurirala je još jedna pjesma iz filma, "Philadelphia“ Neila Younga, ali nagradu je mogao osvojiti samo jedan američki trubadur.

Brodolom života (Cast Away)

Još jedan film u kojem se suradnja redatelja Roberta Zemeckisa i Toma Hanksa pokazala dobitnom kombinacijom. Film prati zaposlenika FedExa koji provede nekoliko godina na pustom otoku kao jedini preživjeli nakon pada zrakoplova. Najveći dio filma Hanks je jedino ljudsko biće koje vidimo na ekranu, a ni ne govori mnogo s obzirom na to da je na otoku sam, ali film unatoč tome niti jednog trenutka nije dosadan ili zamoran. Tom Hanks čitavo vrijeme svojom dojmljivom, uvjerljivom i fino nijansiranom glumom drži visoku napetost. Ova uloga donijela mu je još jednu nominaciju za Oscara, ali zlatni kipić je te godine ipak osvojio Russel Crowe za ulogu u filmu "Gladijator“, no zato se mogao utješiti Zlatnim globusom.

Spašavanje Vojnika Ryana (Saving Private Ryan)

Snimljeno je mnoštvo filmova o Drugome svjetskom ratu, ali rijetko koji je kaos bitaka prikazao toliko plastično kao "Spašavanje vojnika Ryana“. Film je režirao Steven Spielberg, a Tom Hanks glumi kapetana američke vojske koji pokušava pronaći padobranca Francisa Jamesa Ryana, posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci. Početna scena koja traje 27 minuta i prati iskrcavanje saveznika na Normandiju ušla je u udžbenike filmske umjetnosti, a film je dobio čitav niz nagrada iako je Hanksu još jednom za dlaku izmaknuo zlatni kipić.

Uhvati me ako možeš (Catch Me If You Can)

Iako je ovo film u kojem glavnu ulogu glumi Leonardo DiCaprio, prilično je sigurno da bi film bez Toma Hanksa funkcionirao daleko lošije. Njegova uloga posvećenog FBI agenta izvanredno se nadopunjava s ulogom prevaranta i hohštaplera Franka Abangalea koju je maestralno odigrao Leonardo DiCaprio. Redatelj filma je Steven Spielberg, a zapaženu sporednu ulogu odigrao je i veliki Christopher Walken. Film je ustvari biografska priča i napravljen je po životu stvarnog Franka Abangalea koji je konačnim rezultatom bio prilično zadovoljan. Zabavan, uzbudljiv, napet i duhovit, ovaj film je sjajan izbor ako želite na dva sata uroniti u neku drugu stvarnost i zaboraviti da je nedjelja.

Linker
19. travanj 2024 03:11