Šestu godinu za redom

Noćni marš za 8. mart! Izađimo na ulice za sve žene koje se ne mogu boriti za sebe

Ovaj dan su nam u nasljeđe predale radnice koje su prije nas štrajkale i agitirale, pritom gubile poslove i zdravlje, slobodu i živote.

Prosvjedni marš koji se u Zagrebu održava šestu godinu.

Feministički kolektiv fAKTIV poziva na glasnu i borbenu proslavu 8. marta na ulicama grada Zagreba pod parolom Danas marš, sutra štrajk. Okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18:30 sati. Inače, navode u fAKTIVU, 8. mart dan je koji su nam u nasljeđe predale radnice koje su prije nas štrajkale i agitirale, pritom gubile poslove i zdravlje, slobodu i živote.

"Ta borba nije bila uzaludna - danas smo mi te radnice koje nastavljaju borbu. Sjećanje i nostalgija nisu dovoljne, dužne smo suprotstaviti se onima koji nam žele oduzeti izboreno, koji nam žele oduzeti radnička prava kroz prijedlog novog Zakona o radu, koji nam uskraćuju pravo na pobačaj pozivajući se na tzv. priziv savjesti - ponekad čak i na kolektivni priziv savjesti, kao u slučaju bolnice Sveti Duh u vlasništvu Grada Zagreba", stoji u priopćenju feminističkog kolektiva.

Iako se ponekad čini da su vremena štrajkova i izborenih pobjeda prošla, prethodnice su nas naučile da odustajanje nije opcija. "Smatramo kako je na nama da se izborimo za besplatan pobačaj, za besplatan i svima dostupan zdravstveni sustav. Da slavimo borbe hrabrih žena koje su mijenjale zakone i javni diskurs kada je riječ o rodno uvjetovanom nasilju. Znamo da su pred nama godine borbe, ali generalni štrajk žena, jedan od naših ciljeva, te je borbe vrijedan - osim ako te godine ne budu izgubljene u još jednom besmislenom ratu koji je ovih dana buknuo, a protiv kojeg su progovorile i brojne feministkinje" nastavljaju iz fAKTIVA.

Čitajte i: Klub u kojem vladaju žene: Kad su svi zatvarali i otpuštali, one su otvorile klub koji danas okuplja mladu urbanu scenu

Poziv na marš

fAKTIV vas poziva da marširamo u ime djevojčica i djevojaka, u ime penzionerki, radnica, izbjeglica i migrantkinja, u ime trans i interspolnih osoba, u ime beskućnica i svih žena koje se danas ne mogu boriti za sebe.

"Na nama je da se borimo za sebe, u ime onih koje su se borile za nas, u ime onih kojima borbu ostavljamo u nasljeđe. Izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući. Živio feminizam! Živio 8. mart!"

Marš će se, od okupljanja na Trgu žrtava fašizma do završetka na Zrinjevcu, odvijati uz poštivanje protuepidemijskih mjera koje će biti na snazi na 8. mart. Pristup maršu imat će isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom. Potvrde će provjeravati redarke i redari.

Linker
20. travanj 2024 02:21