NEPOSTOJEĆI PAVILJON

Neviđeno predstavljanje na 59. Venecijanskom bijenalu! Otkrivamo što sprema hrvatski tim

Umjetnik Tomo Savić Gecan i kustosica Elena Filipovic predvode tim hrvatskih autora u Veneciji s više od trideset članova koji se predstavlja projektom ‘Bez naziva‘.

Mnogima je vjerojatno zastala knedla u grlu kad su autori hrvatskog paviljona kojim će se naša zemlja predstaviti na 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti u Veneciji, poznatijom pod egidom Venecijanski bijenale, objavili da ove godine hrvatskog paviljona neće niti - biti, te da projekt "Bez naziva" niti nema svoje "pravo" ime.

image

Članovi hrvatskog tima: Tomo Savić-Gecan, Olga Majcen Linn, Nevena Tudor Perkovič, Tomislav Pokrajčić, Ana Barić, Tereza Teklić i Elena Filipovic

JASENKO RASOL

Projekt našeg proslavljenog umjetnika s amsterdamskom adresom Tome Savića Gecana bit će inauguriran u podne 22. travnja u ulici Garibaldi u Veneciji, a kontinuirano će se odvijati svakoga dana tijekom idućih sedam mjeseci, sve do zatvaranja izložbe 27. studenog ove godine.

O čemu se zapravo radi i kako će izgledati hrvatsko predstavljanje na najznačajnijoj svjetskoj izložbi vizualnih umjetnosti autori Tomo Savić Gecan i kustosica Elena Filipovic objasnili su na nedavnom predstavljanju svog projekta u Ministarstvu kulture i medija u Zagrebu.

image

Umetnik Tomo Savić-Gecan autor je projekta 'Bez naziva'

JASENKO RASOL

"Svako jutro petero izvođača dobit će upute na svoje pametne telefone o tome kamko i kada ići, koliko dugo i koje pokrete izvoditi, a njihov perferomans će velikim dijelom osmišljavati i njime upravljati sustav umjetne inteligencije", izjavili su.

Prvi put dakle, Hrvatska u Veneciji neće imati svoj nacionalni paviljon, niti stalnu izložbe kao što je do sada bio slučaj, ali će se zato predstavljanje naše zemlje proširiti po svim drugim paviljonima i cijelom povijesnom središtu Stare dame.

Čitajte i: Ženska torza zagrebačkih kiparica u kampanji svjetskog sportsko - modnog branda

"Svjesni smo da je bilo dosta nervoze kad je projekt "Bez naziva" najavljen, ali su se reakcije u međuvremenu stišale, jer je Tomin projekt radikalno performativan, mehanički i konceptualan, potpuno u skladu s najboljim trendovima u suvremenoj vizualnoj umjetnosti", kaže Elena Filipovic, direktorica bazelske umjtničke galerije Kusthalle koja sa Savićem Gecanom surađuje dugi niz godina.

image

Kustosica Elena Filipovic direktorica je bazelske umjetničke galerije Kunsthalle

JASENKO RASOL

Pojasnila je da 25 performera već vježbaju i rade na projektu pod vodstvom koreografkinje Irme Omerzo, a svakoga dana njih petero će nastupati u Veneciji prema uputama sustava umjetne inteligencije koji će udarnu vijest iz svjetskih medija za njih obraditi prema svom algoritmu.

"Projekt "Bez naziva" uvelike raspršuje, umnožava i otvara granice", opisala je kustosica po mnogočemu poseban i inovativan način na koji će se naša zemlja ove godine predstaviti u Veneciji.

image

Tomislav Pokrajčić. Tomo Savić-Gecan, Elena Filipovic, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i Nevena Tudor Perković

JASENKO RASOL

Organizaciju i produkciju projekta u ime udruge Kontejner potpisuju Olga Majcen Linn i Tereza Teklić, Diego Carpentiero je producent, Irma Omerzo savjetnica za koreografiju, a Tomislav Pokrajčić voditelj tehničke produkcije koju su realizirali Jan Šnajder, Ana Barić i Sara Bakić iz TakeLab-a s Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Projekt "Bez naziva" su podržali fondacija Mondriaan Fonds, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Turistička zajednica grada Zagreba, Mato Perić i Kolekcija Perić, kao i rezidencija fondacije Art Explora u Parizu.

Linker
20. travanj 2024 02:49