NAJBOLJI STIMULANS

Nema umora uz ove mirisne napitke: Pet vrsta kava koje će vas sigurno razbuditi ujutro

Bilo da se radi o kavi ili čaju, svi volimo jutarnji nalet kofeina. Upravo je kofein najpoznatiji stimulans koji djeluje na mozak i može pomoći u borbi s pospanošću. Za sve ljubitelje kofeina, donosimo popis kava koje će vas najbolje razbuditi na samom početku dana, prije posla ili svakodnevnih obaveza.

Ako ste netko tko ima problema s ustajanjem i početkom dana, možda će vam prijeko trebati jaka kava. Bez obzira tražite li nešto lagano i kremasto ili slatko i slano, postoji jako puno različitih okusa za vas pa smo odabrali pet sjajnih vrsta kave s kojima možete započeti dan i razbuditi se u vrlo kratkom roku.

Espresso

Ovo je osnovni sastojak u svim vrstama kave. Pa kako napraviti espresso? Jednostavno, kroz mljevena zrna kave zalijte prokuhanu vodu, ali pod velikim pritiskom. Iako djeluje kao težak proces, zapravo nije komplicirano. Izvrsnu kavu ćete dobiti samo samo ako zrna skuhate do savršenstva. I štoviše, brzo ćete se probuditi, a osjećaj će potrajati cijeli dan.

image

Espresso kava

PEXELS

Cappuccino

Ovo je najpopularnija vrsta kave, a sastoji se od tri sloja, espressa, prokouhanog mlijeka te sloja pjenastog mlijeka. Capuccino možete preliti čokoladom u prahu ili sirupom. Inače, šalica za cappuccino manja je od šalice za kavu, obično između 150 i 180 mililitara. Upravo je veličina vaše šalice najvažnija kako bi postugli ravnomjeran okus između espressa i prave količine mlijeka.

image

Cappuccino kava

PEXELS

Čitajte i: Bez velikih restrikcija: Uz ove namirnice dobit ćete zagarantiran detox nakon blagdana

Caffe Americano

Vjerovali ili ne, ovaj naziv kave potječe od američkih vojnika koji su tijekom Drugog svjetskog rata pripremali ovu vrstu kave kako bi što duže ostali budni. Kasnije su ga usvojili američki baristi. Sve što trebate učiniti za pripremu ove kave je dodati vruću vodu u espresso kavu i možete uživati u čarima ove kave.

image

Americano kava

PEXELS

Café latte

Jedna od najpopularnijih kava, a u osnovi je ono što sam naziv govori, kava s mlijekom. Postoji nekoliko varijacija u cijeloj Europi i SAD-u, ali domaći cafe latte vrlo je jednostavan za pripremu. Jednostavno dodajte komadiće tamne kave, obično espressa u prokuhano mlijeko.

image

Caffe Late

PEXELS

Turska kava

Poprilično jaka, ali popularna kava koja se poslužuje s talogom u šalici. U pravilu se kuha u malom bakrenom loncu poznatom kao ibrek. Rezultat je vrlo jaka šalica kave, koja vam može dobro poslužiti ako se trebate na brzinu razbuditi.

image

Turska kava

PEXELS
Linker
16. travanj 2024 17:31