OBITELJSKI HOBI

Majstorice rukotvorina: Upoznajte majku i kćer čiji hit proizvodi će vas nadahnuti

Majke i kćeri imaju posebnu vezu, a to dokazuju Mirjana i Andreja Bašak iz Ivanić Grada koje u slobodno vrijeme izrađuju košare od jute, konoplje i pamuka.

Košare su odličan dekorativni element, ali i sjajno rješenje kad je riječ o pohrani sitnica, pa ih mnoge žene vole i rado kupuju. A svoju kolekciju sad mogu upotpuniti pletenim ljepoticama hrvatskog brenda Basketica Handmade iza kojeg stoje Mirjana i Andreja Bašak, majka i kći koje su dugogodišnji način opuštanja krajem prošle godine odlučile pretvoriti u mali biznis.

image

Pletene košare su ponovno postale hit

FUTOPIA PHOTOGRAPHY

Toj je odluci pridonijela i činjenica da je Mirjana, inače po struci građevinska tehničarka, prije četiri godine otišla u mirovinu te se mogla više posvetiti svom cjeloživotnom hobiju - šivanju. Modni dizajn i kreativni rad oduvijek zanimaju i njezinu kćer Andreju, koja ima diplomu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, pa su zajedno krenule u novu avanturu.

image

Može ih se koristiti na razne načine, a oplemenjuju svaki dom

PRIVATNI ALBUM

Ručni rad sve je više na cijeni, u dizajnu interijera naglasak je na povratku prirodi i prirodnim materijalima te su njihove košare brzo pronašle svoje mjesto na tržištu. Proces izrade započinje idejom o izgledu proizvoda te nabavom materijala, a to je uglavnom špaga od jute, pamuka ili konoplje koju nabavljaju u Hrvatskoj.

Čitajte i: BILJKE NE MORAJU BITI SAMO UKRAS, OVIH PET JE ITEKAKO POŽELJNO DRŽATI U SPAVAĆOJ SOBI

Važno im je da proizvodi budu organski, pa konce koje koriste kao ukrasne šavove pri kraju izrade često nabavljaju od europskih proizvođača. Za rad im je potrebna šivaća mašina, no često se dogodi da košare moraju ručno dovršiti i ukrasiti pomoću igle i konca.

image

Košare se izrađuju od jute, konoplje i pamuka

PRIVATNI ALBUM

Cijela izrada traje od 2 do 12 sati, ovisno o veličini košare, a mogu se koristiti na mnogo načina - kao ukrasne posude za biljke, u kuhinji za krutu hranu poput voća ili orašastih plodova, za organizaciju ormara, primjerice za pohranu čarapa, nakita ili torbica.... - Osim što smo košarama željele pomoći drugima da si lakše organiziraju dom, ustvari smo i same sebi olakšale, jer ih i mi imamo posvuda u kući - govori Andreja, dodajući kroz smijeh kako je najveći fan njihovog rada njihov mačak koji obožava uskočiti u košaru i malo se odmoriti.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Za sada se proizvodi Basketica Handmade nude na profilima na društvenim mrežama po cijenama koje se kreću od 100 do 350 kn, ali vrijedni tandem radi na tome da uskoro budu dostupne u manjim studijima i galerijama diljem Hrvatske. Važno im je, napominju, da kroz svoje košarice promiču priču o funkcionalnim, dugotrajnim i biorazgradivim proizvodima, voljele bi u posao uključiti još ljudi, ali sve prepuštaju vremenu, kako bi njihov brend rastao polako, s mnogo strasti i veselja onih koji ga stvaraju.

Linker
19. travanj 2024 12:25