Slavko Juraga s obitelji
 Mario Kucera
Obiteljska druženja

Majstor za slastice Slavko Juraga podijelio najdraže recepte: 'Bez slatkog ne mogu zamisliti život'

Zagrebački glumac prve je palačinke ispekao još kao dječak, a s vremenom je postao maher za torte i kolače, što posebno raduje njegovu suprugu kojoj je za 36. godišnjicu braka pripremio omiljeni desert.

Za mene nema lo­­ših kolača, iako je čo­­­­kolada početak i kraj svega, go­­­vori Slavko Juraga (60), glumac za­­­gre­­bačkog HNK koji se s godinama usavršio u spravljanju slastica. Donedavno čak nije koristio ni mikser, sve je miješao ručno, no pokleknuo je pred “modernom” tehnologijom samo zato što mu skraćuju vrijeme za štednjakom. Ali i dalje mu nije teško pjenjačom mutiti bjelanjke, na pari pripremati kremu, ukuhavati voće…

- Prva slastica koju sam pripremio bile su palačinke. Imao sam jedanaest, dvanaest godinama kad mi je mama na opetovanu molbu da mi ih ispeče kratko rekla - ako ti se jedu, ispeci si ih sam. I tako je krenulo. Znao sam kako se rade jer se tada život uglavnom odvijao u kuhinji pa smo sestra i ja uvijek mami pomagali oko pripreme hrane. Pekao sam ih često i puno, a nitko od ukućana nije smio uzeti nijednu palačinku dok ne završim s poslom. Tada me, naime, veselilo i brojanje palačinki, da vidim koliko ih mogu ispeći - govori glumac kojem su u tom razdoblju uz palačinke omiljena slastica bile kremšnite. I to one s tri sloja korice, kakve su se radile u slastičarnicama u njegovu rodnom Umagu. Za druge nije znao, a volio je baš te korice, pogotovo kad bi omekšale i upile kremu.

Hit torta bez brašna

- Kada sam došao u Zagreb na studij, oduše­­vile su me pak zagrebačke kremšnite jer su na vrhu imale šlag. Jako su ukusne bile i zapečene palačinke sa sirom u Splendidu. Ostala mi je hrana bila nužno zlo, jeo sam da bih preživio, a bez slatkog ni onda ni danas ne mogu zamisliti život. Jedino sam nešto tolerantniji prema drugima koji jedu meni namijenjene kolače - smije se Slavko, kojem je ipak najdraže pripremati kolače nekome koga jednako vesele.

Zageb 21022020
SLAVKO JURAGA kolaci za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Slavko Juraga nedavno je prigrlio i 'moderne' izume poput miksera, prije čega je sve radio ručno.

A to je prvenstveno njegova supruga Dubravka, rođena Slavonka koja je jednako spretna sa slanim i slatkim jelima, dok njihovi sinovi Marko i Lovro imaju pomalo drugačiji ukus. Baš je Marku (35), inače kazališnom redatelju i glumcu, kao studentu napravio čokoladnu tortu s narančom bez brašna, jer je tada bio u fazi da ne jede gluten. Ta je torta kasnije postala hit među Slavkovim prijateljima, jednako kao i kuglof bez kojeg je teško zamisliti obiteljski blagdanski stol.

- Volim tu tortu jer se, primjerice, osim naranče u nju mogu staviti višnje iz višnjevca ili kompota pa se dobije drugačiji okus, a zanimljivo je poigrati i s kombinacijom i veličinom orašastih plodova. Volim, naime, kad mi recept dopušta da dodam neki svoj pečat. Dok radim kolače, uvijek gledam tri recepta kako bih vidio koje omjere moram poštovati, a gdje mi ostaje prostora za kreaciju - nastavlja glumac te otkriva da se jedino slijepo drži recepta koji je prije tridesetak godina dobio od svoje prijateljice Ledi iz Buja. Kuglof, ispečen prema receptu njezine bake, oborio ga je s nogu i hit je u domu Juraga. Tajna je u tome, kaže, da se prvo umiješaju bjelanca, a pri kraju dodaju žumanca s odgovarajućom količinom šećera. Taj je kolač, uz slasnu čokoladnu tortu te kocke od maka, krajem siječnja bio glavni adut na proslavi 36. godišnjice braka Slavka i Dubravke Juraga.

Čokoladna torta s narančom

Sastojci:

2 nešpricane naranče
6 jaja
1 žličica praška za
pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
15 dag mljevenih oraha
10 dag krupnije mljevenih prženih lješnjaka
15 dag šećera
5 dag kakaa
prstohvat soli


Za preljev:
3 dl vrhnja za kuhanje, 30 dag čokolade za kuhanje

Zageb 21022020
SLAVKO JURAGA kolaci za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Lučera
Čokoladna torta s narančom

Priprema

Cijele naranče staviti u vodu i kuhati ih pola sata. Promijeniti vodu pa kuhati još 30 minuta.

Kad su naranče kuhane, izrezati ih na četvrtine, maknuti koštice i samljeti u pire.

U drugoj zdjeli pomiješati ostale sastojke, zatim dodati pire, dobro izmiješati i smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje.

Peći na 170 stupnjeva 40 - 45 minuta. Provjeriti kolač nakon pola sata.

Dok se torta hladi, napraviti preljev. Čokoladu rastopiti u vrhnju na pari dok smjesa ne postane jednolična. Preliti je preko ohlađenog kolača u kalupu.

Kuglof

Sastojci:

4 jaja
14 žlica šećera
14 žlica ulja
33 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
malo soli
kora i sok jednog limuna
0,5 dl vode

Zageb 21022020
SLAVKO JURAGA kolaci za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Kuglof

Priprema

Bjelance dobro umutiti sa solju, vodom i sokom od limuna. Potom dodavati po jedno žumance i tri žlice šećera, i tako redom.

Miješati dok se šećer potpuno ne otopi. Na kraju umiješati ulje, brašno, prašak za pecivo i sitno naribanu koricu limuna.

Smjesu izliti u kalup i peći na 180 stupnjeva oko pola sata.

Kocke od maka

Sastojci za biskvite:

12 bjelanaca
21 dag šećera
3 žlice brašna
1 prašak za pecivo
20 dag mljevenog maka


Sastojci za kremu:

12 žumanaca
18 dag šećera
7 žlica gustina
2 vanilin šećera
7,5 dl mlijeka
20 dag maslaca

Zageb 21022020
SLAVKO JURAGA kolaci za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Kocke od maka

Priprema

Odvojiti bjelanca od žumanaca i u zasebne posude stavljati po četiri bjelanca za tri biskvita. Izmiksati ih u čvrst snijeg te postupno dodavati po 7 dag šećera i opet dobro izmiksati. Posebno izmiješati punu žlicu brašna, prašak za pecivo i 6,5 dag mljevenog maka pa umiješati u snijeg.

Biskvit izliti u lim veličine 20x30 cm prekriven papirom za pečenje i peći 10 do 15 minuta na 170 stupnjeva. Kada je pečen, staviti ga na rešetku za hlađenje, a tek kad se ohladi preokrenuti ga i polako maknuti papir za pečenje. Ponoviti postupak s preostala dva biskvita.

Potom kuhati 6 dl mlijeka. U preostalo mlijeko umutiti žumanca, šećer, gustin i vanilin šećer u jednoličnu smjesu. Kad zakuha mlijeko, maknuti ga s vatre i polako uliti smjesu sa žumancima uz stalno miješanje kako se ne bi napravile grudice. Vratiti posudu na laganu vatru i miješati dok krema ne zakipi i počne se zgušnjavati do željene gustoće. Maknuti s vatre, a kad se krema potpuno ohladi, umiješati maslac.

Slagati po trećinu kreme na svaku koru. Prije posluživanja kolač ostaviti preko noći u hladnjaku.

Pročitajte i:

Linker
26. ožujak 2024 03:56