Profimedia
OKUS DOMA; OKUS SVIJETA

Kušajte originalne okuse Afrike i Azije u MSU-u

MSU u suradnji sa Zadrugom za interkulturnu suradnju 2. rujna s početkom u 18.30 organizira donatorsku večer kulinarsko-jezičnog kolektiva Okus doma i poziva vas da iskušate specijalitete iz Azije i Afrike.

Okus doma je zanimljiv kulinarsko-jezični kolektiv koji okuplja više od dvadeset osoba koje su porijeklom iz Afganistana, Irana, Pakistana, Etiopije, Sirije, Libije, Tunisa, Alžira, Nigerije, Senegala, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske. To je kolektiv koji okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla te lokalne aktiviste, zaljubljenike u kulinarstvo i jezike, koji dijele strast u suradnji i povezivanju s drugim kulturama. To je prvenstveno mjesto okupljanja, obitelj mnogima koje svoje obitelji više nemaju ili nemaju blizu sebe. Prilika je i za pokazati svoje umijeće u kulinarstvu i poučavanju jezika.

Okus doma je započeo kao istraživačko-gastrološko-kulturni projekt koji nas upoznaje s kulturom, običajima i društvima izbjeglica u Hrvatskoj bilježenjem njihovih sjećanja na dom, mirise i okuse njihove kuhinje. Ako smo kao društvo prihvatili različitu hranu, zašto ne bismo i ljude? Taj je eksperiment u svojim počecima počivao na razmjeni životnih priča i kulinarskih umijeća izbjeglica i ljudi iz Hrvatske. Ta je razmjena i zabilježena u knjizi priča i recepata Okus doma Centra za mirovne studije te u istoimenom dokumentarnom filmu Fade Ina. Te su organizacije posljednjih godina svojim radom podržavale rad kolektiva Okus doma na njegovu putu u samostalni razvoj i to u suradnji s udrugama Iskra, Izazov, CEDRA i NESsT.

Kada smo shvatili da u kolektivu imamo ljubitelje kulinarstva koji stvaraju magiju svojim okusima, odlučili smo se baciti u poslovni pothvat i pokrenuti catering. Osnovali smo Zadrugu za interkulturnu suradnju koja je pokrenula catering business, a priprema se i na skoro pokretanje tečaja arapskog i drugih jezika koje govore članovi našeg kolektiva. Zadrugu je osnovalo 16 članova i članica, a trenutno zapošljava pet osoba otvarajući prostor daljnje socio-ekonomske emancipacije ranjivih i najugroženijih grupa u Hrvatskoj. Naš je cilj postati samostalnima i prepoznatljivima u onome što radimo, a vas molimo da nam pomognete da naši okusi Bliskoga istoka, zapadne Azije, sjeverne Afrike i sub-saharske Afrike budu bliži svima nama. – objašnjavaju iz ovog zanimljivog projekta.

Gastro event koji će se održati u zagrebačkom Muzeju za suvremenu umjetnost 2. rujna na jedinstven će vas način provesti Azijom i Afrikom. Svi ste pozvani upoznati se s Okusima doma i pratiti ih u svim idućim događajima, a do tada provjerite njihovu Facebook stranicu.

Linker
20. travanj 2024 06:57