Dan grada Zagreba

Kako najbolje doživjeti hrvatsku metropolu: Ove stvari ne smijete propustiti kada dođete u Zagreb

Unatoč pandemiji i potresu, Zagreb i dalje pruža obilje ljepote i zabave te i dalje drži titulu jedne od najzelenijih europskih prijestolnica.

Dan grada Zagreba koji se od 1999. obilježava 31. svibnja, na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, njegove zaštitnice, razlog je da se podsjetimo ljepota našeg glavnog grada, dostupnih svima. Iza Zagreba je duga i burna prošlost, po prvim pisanim dokumentima razvio se prije skoro tisuću godina od naselja Kaptol i Gradec, a danas je moderan europski grad, političko, kulturno i ekonomsko središte Hrvatske i njezin glavni grad koji je to postao 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. No posljednjih desetak godina Zagreb je postao i turistička meka, svjetski turistički vodič Lonely Planet 2017. istaknuo ga je u sam vrh europskih destinacija. Razlog ima mnogo, nekima je to bogati noćni život kojeg je osujetila pandemija, no Zagrebom se uvijek može prošetati i uvjeriti zašto ga se naziva jednim od najzelenijih europskih prijestolnica.

image
Donji grad posebno je omiljeno mjesto za razna događanja.
RONALD GORSIC/CROPIX

Gornji grad

Šetnja uskim uličicama Gornjeg grada do kojeg se svakako treba popeti uspinjačom, vratiti će vas u neka stara vremena. Centar bivšeg Gradeca je Trg svetog Marka s istoimenom crkvom, jednom od najstarijih zagrebačkih građevina s bogatom poviješću i atraktivnim krovom sa grbom grada Zagreba i grbom Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Na Gornjem gradu nalazi se Galerija Klovićevi dvori sa trenutno izuzetno zanimljivom izložbom 'Bodies 2.0- veličanstveni svemir u nama', kao i svjetski poznati Muzej prekinutih veza s memorabilijama ljudi čije su ljubavi nesretno završile. Svakako treba vidjeti i Kamenita vrata, obrambenu kulu nekadašnjeg Gradeca s kapelom Majke Božje od kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

image
Gornji grad posebno je šarmantan.
ZVONIMIR BARISIN/CROPIX

Čitajte i: Posjetili smo Beats&Bites Tuškanac Festival! Ponuda je sjajna, a jedno nas je jelo osvojilo ‘na prvu‘

Dolac

S Gornjeg grada kroz Mesničku ulicu i Trga bana Jelačića dolazi se do najživopisnije gradske tržnice Dolac, koja se nalazi na platou između Gradeca i Kaptola od 1930. Sastoji se od otvorenog i zatvorenog dijela sa desecima štandova na kojima se prodaje razno povrće voće, meso, riba i cvijeće, a u gostionici do ribarnice mogu se pojesti i svježe frigane ribice.

image
Tržnica Dolac
DAMJAN TADIC/CROPIX

Kaptol

Sa Dolca svakako treba prošetati do Kaptola i Zagrebačke katedrale, najviše sakralne građevine u Hrvatskoj koja je nažalost u nedavnom potresu izgubila je tornjeve no ne i ljepotu i monumentalnost. Povijest ove lijepe neogotičke građevine uistinu je bogata, a u današnjem obliku postoji od 1906. nakon što je njezina prethodnica ozbiljno stradala u velikom potresu 1880.

image
Kaptol i katedrala
GORAN MEHKEK/CROPIX

Donji grad

U centru grada osjeti se pravi puls života u metropoli. Uz uvijek užurbani Trg bana Jelačića, u okolnim ulicama se nalazi mnoštvo kafića, restorana i različitih dućana za svačiju dušu. Na glavnom trgu je i legendarna Nama jedinstveni trgovački centar u kojem se može kupiti skoro pa sve - od igle do lokomotive (dječje), a kratkom šetnjom do Bogovićeve ulice dolazi se do Cvjetnog trga, epicentrom društvenog života koji vrvi na brojnim terasama kafića. Život se na ulici odvija tokom cijele pa način života podsjeća više na mediteranski nego kontinentalni. U donjem gradu nalazi se i Lenucijeva potkova, tzv pluća grada od sedam zelenih trgova -Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića te Trg Republike Hrvatske kojima svakako treba prošetati i pronaći malo mira od gradsek vreve.

image
Trg kralja Tomislava
IVANA NOBILO/CROPIX

Čitajte i: Taj divni splitski đir: Vrhunska gastro ponuda i puno toga za vidjeti čine ga savršenim za vikend izlet

Botanički vrt

Na južnoj strani Lenucijeve potkove nalazi se Botanički vrt osnovan 1889.. Prava mala zelena oaza sa dva umjetna jezerca, šetnicama, staklenikom i bogatom florom s više od pet tisuća raznih biljaka. Svaka je obilježena i latinskim imenom, a ulaz se u ovaj zeleni raj u centru grada od nedavno se plaća 10 kuna.

image
Botanički vrt u Zagrebu
GORAN MEHKEK/CROPIX

Zoološki vrt

Od gradskih atrakcija svakako treba posjetiti i zagrebački Zoološki vrt u Maksimirskoj šumi sa više od 370 vrsta životinja i skoro devet tisuća jedinki. Vrt se posljednjih godina brižno uređivao i obnavljao životinjske nastambe pa je zaista užitak njime prošetati. A u vrtu se nalazi i restoran Kod morskog lava pa se izlet može produljiti i na cijeli dan. Pogotovo ako se spoji sa šetnjom po perivojima Maksimirske šume.

Muzeji i kazališta

Zagreb je naravno, i kulturno središte se nekoliko desetaka muzeja i kazališta no nedavni potres učinio je svoje. Kako su brojne institucije pretrpile znatnu štetu, za puni kulturni doživljaj grada trebati će pričekati koju godinu dok se ne završi obnova. No oni preostali rade punom parom pa svakako treba posjetiti Dom HDLU (Meštrovićev paviljon) gdje se održava multimedijalna izložba 'Murtić100' povodom okrugle obljetnice rođenja slikara Ede Murtića čiji je opus trajno obilježio domaću suvremenu umjetnost od druge polovice 20. stoljeća do danas.

Linker
20. travanj 2024 03:06