EKSKLUZIVNO PREDSTAVLJAMO

Glorijin zeleni kutak! Šaptač biljkama Tonko Katović otkriva sve tajne najljepših zelenih oaza koje možete imati kod kuće

Od četvrtka 27. svibnja na našem portalu pratite novu videorubriku ‘Glorijin zeleni kutak’, a uz magistra hortikulture Tonka Katovića i njegove goste doznajte kako pretvoriti dom u oazu sretnih i zdravih biljaka.

U prvoj epizodi 'Glorijinog zelenog kutka' fokus je na pravilnom presađivanju, a među korisnim savjetima je da, primjerice, trećinu tegle ispunite drenažnim kuglicama - kako bi upile eventualni višak vode. Kako pretvoriti dom u oazu zdravog i bujnog zelenila otkriva Tonko Katović, magistar hortikulture i domaćin u novoj videorubrici ‘Glorijin zeleni kutak’, koju možete pratiti na našem portalu dvaput mjesečno.

Gotovo svatko, pogotovo u vrijeme pandemije, želi imati mali zeleni kutak u domu, no briga o biljkama za neke je prevelik izazov i lako odustaju kad nešto pođe po krivu. U takvim situacijama dobar savjet zlata vrijedi, pogotovo kad ga daje Zagrepčanin Tonko Katović (40), magistar hortikulture s dvadesetogodišnjim iskustvom i demonstrator u našoj novoj rubrici Glorijin zeleni kutak.


Svaka dva tjedna na portalu Gloria.hr moći ćete gledati kako Tonko i njegovi gosti u seriji edukativnih videa objašnjavaju osnove uzgoja, njege i liječenja sobnih i vrtnih biljaka. Tonko ih obožava otkako je bio klinac: odrastao je u kući s vrtom na zagrebačkom Goljaku, uz pokojnog oca Dragu, profesora kemije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, majku Branku, umirovljenu inženjerku kemije, i tri godine starijeg brata Darka, s kojim je stalno nešto radio po vrtu.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

- Krajem osnovne škole brat i ja smo u vrtu napravili malo jezerce s lopočima i ribicama. Obiteljskim prijateljima toliko se svidjelo da su tražili da i njima napravimo slično. Već tada sam znao da ću se jednog dana baviti nečim što ima veze s prirodom. Brat i ja smo provodili dane u skrivenom skloništu koje smo napravili u obližnjoj šumi Zelengaj. Tamo sam osjećao snažnu povezanost s prirodom, koja me ispunjavala dubokim mirom. I danas sam najsretniji kad su mi ruke u zemlji - kaže Tonko, koji je nakon završenog studija hortikulture na Agronomskom fakultetu 2012. pokrenuo Hortiart, obrt za projektiranje, uređivanje te održavanje vrtova i parkova.

3 ZLATNA VRTLARSKA PRAVILA

  • Biljke presađujte u proljeće ili jesen
  • Tegla mora biti dva do pet centimetara šira od stare
  • Kao supstrat najbolji je izbor mješavina humusa, treseta i kokosovih vlakana

Njegov showroom, u kojem nastaju videa za Glorijin zeleni kutak, nije običan dućan s biljem i teglicama, već mjesto na kojem svatko može dobiti savjet o izboru savršene biljke za svoj dom. - Trenutačno su najpopularnije monstera, pilea (kineski dolar), ficus lyrata i ficus elastica te zračne biljke, tzv. tilandsije. No, onima koji nemaju puno vremena za brigu o njima uvijek savjetujem da uzmu biljke koje nisu zahtjevne poput svekrvinog jezika, spatifiluma ili zlatnog puzavca - otkriva Tonko, čija je omiljena sobna biljka monstera, a vrtna japanski javor.

image
Zeleni kutak
BORIS KOVACEV/CROPIX

U Hrvatskoj su, kaže, vrlo popularni engleski vrtovi, čija je osnovna karakteristika travnjak s formiranim živicama i ukrasnim grmljem. Tako je uređen i njihov obiteljski vrt na Goljaku, no u svijetu je trenutačno hit nešto drugo.- Vodeći trend su vrtovi koji izgledom imitiraju livadu s mnogo poljskog cvijeća i ukrasnih trava. To su vrtovi s puno hosta, margarita, gerbera, žednjaka, sukulenata, pampas trava... Popularni su i mediteranski vrtovi, koji su puni lavande, maslina, smilja, ružmarina, lovora, agava, palmi... Iako nisu tako traženi, meni su vrlo dragi japanski vrtovi. U njima je mnogo ukrasnog kamenja složenog po feng shui principima, često imaju jezerce, a od biljaka su najčešće japanski javor i bambus - objašnjava Tonko, koji ni u slo-bodno vrijeme ne može bez prirode.Član je snowboard kluba Jeti te zimi - jer tada i zeleni radovi uglavnom miruju - svakodnevno odlazi na Sljeme.- To je moj način da cijelu godinu ostanem povezan s prirodom - kaže Tonko i dodaje kako svatko, uz malo truda i dobar savjet, može imati “zelene ruke”.

3 ZLATNA VRTLARSKA PRAVILA

  • Biljke presađujte u proljeće ili jesen
  • Tegla mora biti dva do pet centimetara šira od stare
  • Kao supstrat najbolji je izbor mješavina humusa, treseta i kokosovih vlakana
Linker
17. travanj 2024 06:01