‘GENIJALNO, ZAPANJUJUĆE, JEZIVO.‘

Fascinantan psihološki horor zapakiran u naizgled veliku ljubavnu priču

Riječ je o debitantskom romanu mlade američke spisateljice koja je na njemu radila punih 18 godina.

Fascinantan debitantski roman "Vanessa moja crna" na kojem je američka autorica Kate Elizabeth Russell radila punih 18 godina. Istražujući psihološku dinamiku odnosa između nadarene tinejdžerice i njezina magnetičnog ali manipulativnog profesora, ova fascinantna knjiga blistava je najava izvrsne nove spisateljice. Naizmjence opisujući Vanessinu prošlost i sadašnjost, Vanessa moja crna suočava sjećanje i traumu s euforičnim uzbuđenjem jedne tinejdžerice dok otkriva moć koju njezino vlastito tijelo posjeduje. Dubok tekst koji je nemoguće ispustiti iz ruku, majstorski je portret problematičnog odrastanja i njegovih posljedica koje otvaraju važna pitanja nasilja: pristanka, sudjelovanja i žrtve. "Vanessa moja crna" jedinstvena je po tome što je istovremeno individualna i univerzalna - priča o mladoj ženi koja vjeruje da proživljava veliku ljubavnu priču, a zapravo je u psihološkom hororcu.


Godina je 2000. Bistra i ambiciozna petnaestogodišnjakinja, Vanessa Wye, jedva čeka odrasti. Zapliće se u aferu s Jacobom Straneom, privlačnim i prepredenim 42-godišnjim profesorom engleskoga.

2017. godina. Dok raste val optužbi protiv moćnih muškaraca, jedan obračun dolazi na naplatu. Strane je optužen za seksualno zlostavljanje, a bivša učenica koja ga je optužila javlja se i Vanessi. Od tog trenutka ona proživljava pravi košmar i suočava se s nemogućim izborom: šutjeti i dalje gajiti uvjerenje da je kao tinejdžerica dobrovoljno ušla u tu vezu ili redefinirati sebe i događaje iz vlastite prošlosti.

Ali kako da odbaci svoju prvu ljubav, muškarca koji ju je iz temelja promijenio i koji je i dalje neumoljivo prisutan u njezinu životu? Je li moguće da je muškarac kojeg je Vanessa voljela kao tinejdžerica - i koji se kleo da obožava samo nju - zapravo okrutno čudovište?

U vrhunskom prijevodu Maje Klarić i izdanju nakladničke kuće Znanje, knjiga će krajem tjedna biti dostupna svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu.

image
ZNANJE


IZ MEDIJA:

Izvrsno tempiran, intrigantan roman razotkriva odnos između dirljive dječje zbunjenosti i najgorih izopačenosti autoriteta.

– People


Russell je brutalno originalna u svom kompleksnom, inovativnom i domišljatom preispitivanju traume i moći.

– New York Times


Napisana zapanjujuće intimno, kao Djevojke Emme Cline, i jezivo napeto kao Soba Emme Donoghue, Vanessa moja crna je roman koji definira cijelu jednu eru, briljantno opažajući i opisujući promjenjive kulturalne običaje koji transformiraju kako naše odnose tako i društvo u cjelini.

– Goodreads


O AUTORICI:

Kate Elizabeth Russell (1984.) američka je autorica koja je na debitantskom romanu Vanessa moja crna radila punih 18 godina. Roman je odmah izazvao kontroverzne reakcije i postao svjetski bestseler.

Linker
16. travanj 2024 23:49