Kamo na izlet

Domišljat projekt braće Veverec oduševljava djecu: Škola u prirodi dobra je ideja za nadolazeće vikende

Vaši mališani ne vole matematiku i fiziku? Možda jedan izlet to zauvijek promijeni. Odvedite ih u park znanosti koji su u ovom kraju osmislila tri kreativna brata.

Tridesetak kilometara sjeverno od Zagreba, u Krapinsko zagorskoj županiji, nalazi se Oroslavje, gradić u kojem se tijekom godine organiziraju razne manifestacije - Dani humora, Fašničke špelancije, edukativne izložbe gljiva, koncerti, auto-moto utrke i vrtne zabave kod Luke Vranyczanyja, no u posljednje vrijeme najveća atrakcija ovoga kraja ipak je Park znanosti, autorski projekt Luke Vevereca (39) i njegove braće Tomice (35) i Matije (40).

Ovaj interaktivni park s eksponatima koji na zabavan način objašnjavaju zanimljivosti iz područja prirodnih znanosti nalazi se nekoliko minuta vožnje od središta grada, u parku u dvorištu njihove kuće, a namijenjen je svima, bez obzira na dob.

image
Preko tjedna ovamo dolaze grupe iz vrtića i osnovnih škola
IVANA NOBILO/CROPIX

Što vas tamo čeka? Labirint ogledala, zvučna zrcala, šetnja sunčevim sustavom, glazbena ograda, ljudski sunčani sat i još mnogo zanimljivih eksponata zbog koji je od svog otvaranja 2018. godine do danas, pandemiji usprkos, Park posjetilo čak 110 tisuća ljudi.

- Preko tjedna nam dolaze organizirane grupe djece vrtićke i školske dobi, pa čak i stanovnici domova za umirovljenike, a vikendom su nam najčešći gosti obitelji. Osim samostalnog obilaska, posjetitelji mogu odabrati i vođenu turu u kojoj vas jedan od nas provede kroz čitav park - govori Luka Veverec, koji je cijelu priču i pokrenuo.

image
Crteži najmlađih posjetitelja
IVANA NOBILO/CROPIX

Po struci građevinar, kojeg je oduvijek zanimalo kako funkcionira svijet oko njega, prije osam godina počeo je osmišljavati i izrađivati jedinstvene interaktivne edukativne i zabavne eksponate namijenjene opremanju javnih prostora. Iako su i braća radila u struci, Tomica kao vodič i kustos u Velikom Taboru, a Matija kao profesor geografije u školi, i oni su napustili svoj stalni posao i posvetili se novom izazovu.

image
Eksponat Tri ljuljačke
IVANA NOBILO/CROPIX

- Svi u obitelji smo muzikalni i možda smo baš zato prvo izradili glazbenu ogradu po kojoj svatko može, bez poznavanja nota, odsvirati Odu radosti. Prvo predstavljanje svojih eksponata organizirali smo u Oroslavju i odmah dobili nekoliko narudžbi od lokalnih zajednica i privatnih tvrtki, potom smo nastupili na nekoliko start-upova, a nakon četiri godine bespoštednog rada i usavršavanja eksponata krenuli smo u realizaciju parka - nastavlja Luka, dodajući kako im je glavna motivacija bila stvoriti bolje mjesto na svijetu i svima, a osobito najmlađima, pokazati kako učenje može biti zanimljivo i zabavno.

Iako većina djece kad dođe u park izjavi da ne vole matematiku i fiziku, nakon obilaska obično promijene mišljenje, a to je njima najveća zadovoljština.

U parku dvorišta obiteljske kuće u kojoj su braća odrasla u ovom je trenutku oko 30 eksponata, no u radionici ih u pripremi imaju mnogo više. Zvučna zrcala, tanjuri koji prenose zvuk iz daljine, spirala adaptacije samo su neki od njih. - Uvijek si postavljamo pitanje kako na zanimljiv, drukčiji, svima razumljiv, a pritom i zabavan način predstaviti određeni zakon ili pojavu - odgovara Luka na pitanje odakle ideje za maštovite izloške.

image
Park obitelji Prpić u Donjem Oroslavju
IVANA NOBILO/CROPIX

ŠTO JOŠ VIDJETI? Stari dvorac Oroslavje donje, Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Etno kuću Marka Čižmeka.

- Švicarski satovi su kao treća županijska liga prema načinu našeg usklađenog i harmoničnog funkcioniranja i bolje suradnike, kolege i na kraju prijatelje od svoje braće, da sam i tražio, vjerojatno ne bih pronašao - ističe Luka.

Park krajem studenoga zatvara vrata, izlošci čija izrada inače traje i do nekoliko tjedana po potrebi se ponovno boje i pripremaju za novu sezonu, koja počinje prvog dana proljeća. Osim nekoliko novih eksponata koje će tada predstaviti, braća Veverec rade i na drugim projektima.

- Mobilni park je novotarija koju brusimo u radionici, a to su eksponati s kojima ćemo moći ubrzo doći do svakog kutka zemaljske kugle, postaviti i prezentirati svoju priču - kaže Luka Veverec. Trenutačno su u finalizaciji dogovora svoje prve franšize, ali i u potrazi za partnerima koji su zainteresirani za otvaranje i vođenje Parka znanosti u Istri, Dalmaciji i ostalim dijelovima Hrvatske.

Linker
26. ožujak 2024 12:58