#BudiNARCISa

Besplatni mamografski pregledi: Ovo bi svaka žena trebala znati kako bi spriječila bolest i spasila si život

Znanstveno je dokazano da redoviti mamografski pregledi svake jedne do dvije godine mogu prevenirati 17 posto svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te 30 posto smrti kod žena starijih od 50 godina.

Kampanja #BudiNARCISa u organizaciji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“ kojom se želi ukazati na važnost odlaska žena i muškaraca na redovite preglede dojki - tradicionalno se obilježava Dan narcisa, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

U Zagrebu će se u petak, 26. ožujka u Parku Bartola Kašić, Dječje igralište Kvatrić u 10,30 sati organizirati akcija podjele narcisa s informativnim brojem za besplatne mamografske preglede. Događaj će se održat u dječjem parku, koji će se uoči Dana narcisa prigodno ukrasiti cvijećem s ciljem skretanja pozornosti ženama, majkama i bakama na važnost preventivnih pregleda. Istovremeno, za djelatnice susjedne tržnice Kvatrić koje se nalaze u rizičnoj skupini organizirat će se besplatni mamografski pregledi u mobilnom mamografu.

Od 2004. do danas

Prema podacima HZJZ-a u 2019. godini pojavnost raka dojke na razini cijele Hrvatske iznosila je 2845, a u Gradu Zagrebu 732 što rak dojke čini jednim od vodećih sijela raka u žena po učestalosti i smrtnosti.

Čitajte i: Dobitnica važne nagrade! Upoznajte ženu koja je, uslijed vlastite borbe s opakom bolešću, našla snage pomagati drugima

Čitajte i: Pomoć u kući ženama s karcinomom: ‘Ljudi su jako usamljeni, ovo će koristiti na mnogo razina‘

Program Preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te onima starijima od 69 godina koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke - mogu iskoristiti mogućnost predbilježbe za mamografski pregled koji će moći besplatno obaviti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Program preventivne mobilne mamografije započeo je u Zagrebu 2004. godine te je svih tih godina pregledano više desetaka tisuća žena.

Linker
20. travanj 2024 00:07