Ana Mihalić
Gastro preporuka

5 savršenih recepata s jagodama koje vrijedi isprobati

Mirisno crveno voće tako je slatko, no kada mu se još dodaju tamna i bijela čokolada, slatko vrhnje i mascarpone, nastanu najukusniji deserti kojima je teško odoljeti.

Ledeni vjetar s jagodama

Sastojci za tijesto (za tri kore): 9 bjelanjaka, 300 g šećera, 75 g gustina, malo soli, 3 žlice jabučnog octa Sastojci za kremu: 300 ml mlijeka, 100 g šećera, 1 mahuna vanilije, 9 žumanjaka, 250 g maslaca, 60 g gustina, 200 ml slatkog vrhnja, 400 g jagoda

Priprava tijesta: Bjelanjke miksati. Kad se polako počnu pjeniti, malo-pomalo dodavati šećer. Na kraju dodati ocat i još malo miksati. Naposljetku lagano umiješati gustin. Smjesu podijeliti na tri djela i peći svaku koru zasebno u kalupu promjera 26 cm 40 minuta na 150 stupnjeva.

Priprava kreme: Žumanjke, šećer i gustin miksati sa 150 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati s vanilijom prerezanom napola. Kad zakipi, skinuti s vatre i ukloniti vaniliju. Smjesu od žumanjaka, gustina i šećera pomiješati s vrućim mlijekom. Vratiti na laganu vatru te kuhati oko 5 minuta, uz stalno miješanje, dok krema dok ne postane svilenkasta. U ohlađenu kremu umiješati maslac sobne temperature. Slatko vrhnje istući u šlag i ostaviti sa strane. U kalup za tortu (od 26 centimetara) staviti beze koru, po njoj rasporediti trećinu kreme te trećinu jagoda prerezanih napola i prekriti trećinom tučenog slatkog vrhnja. Postupak ponoviti još dvaput, dok ima materijala. Ostaviti u hladnjaku da se stisne, oprezno izvaditi iz kalupa i poslužiti.

slasticarna Magnolia, jagode, 10052017, foto: Ana Mihalic
Iva Mihalić

Voćne košarice s jagodama

Sastojci za tijesto (za 8 kalupa promjera 8 cm): 125 g brašna, 60 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 1 žličica vanilin šećera, prstohvat soli, 1 žumanjak, 1 žlica mlijeka

Sastojci za kremu: 100 g sira mascarponea, 100 ml slatkog vrhnja, 25 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 450 g jagoda

Priprava tijesta: Pomiješati sve sastojke i zamijesiti tijesto da nije prečvrsto, tek toliko da se poveže. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak najmanje 1 sat. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Rashlađeno tijesto tanko razvaljati i njime obložiti kalupe. Peći 10 minuta, izvaditi i ohladiti. Priprava kreme: Slatko vrhnje istući u šlag. U posebnoj posudi miksati mascarpone s vanilin šećerom i šećerom u prahu. Pomiješati s tučenim slatkim vrhnjem. Staviti u slastičarsku špricu i rasporediti u košarice. Prepoloviti jagode, dodati ih u košarice te poslužiti.

slasticarna Magnolia, jagode, 10052017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Tart s jagodama

Sastojci za kalup promjera 24 cm: 250 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 1 žumanjak Sastojci za kremu: 250 g sira mascarponea, 100 g šećera, 1 vrećica pudinga od vanilije, korica 1 neprskanog limuna, 4 jaja, ¼ litre slatkog vrhnja, 500 g jagoda

Priprava: Brašno prosijati, pomiješati ga s maslacem, šećerom i žumanjkom te umijesiti tijesto. Umotati u prozirnu foliju te ostaviti u hladnjaku najmanje 1 sat. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Rashlađeno tijesto tanko razvaljati prema kalupu. Rasporediti u namašćen kalup te peći oko 15 minuta. Mascarpone umutiti s pudingom, koricom limuna i jajima. Vrhnje istući u šlag te pomiješati sa smjesom od mascarponea. Tijesto izvaditi iz pećnice, pustiti da se malo ohladi te rasporediti kremu. Temperaturu u pećnici smanjiti na 170 stupnjeva te peći 1 sat i 10 minuta. Kad se ohladi, rasporediti jagode prerezane napola. Ostaviti da se hladi, oprezno izvaditi iz kalupa i poslužiti.

slasticarna Magnolia, jagode, 10052017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Monoporzione s jagodama

Sastojci za 10 tortica: 4 jaja, 3 žlice šećera, 3 žlice brašna

Priprava tijesta: Pomiješati jaja, šećer i prosijano brašno. Rasporediti na papir za pečenje u lim te peći na 180 stupnjeva, dok ne porumeni. Izvaditi i kad se malo ohladi, oblikovati krugove uz pomoć metalnih obruča (za krafne). Sastojci za kremu: 220 g bijele čokolade, 110 ml slatkog vrhnja, 220 ml slatkog vrhnja, 4 g želatine (namočene u malo hladne vode), jagode po želji

Priprava kreme: Bijelu čokoladu otopiti u kipućem vrhnju. Skinuti s vatre i kad se malo ohladi, dodati želatinu te promiješati. Ostaviti da se još malo hladi. Slatko vrhnje istući u šlag. Kad je smjesa od čokolade i vrhnja mlaka, umiješati šlag. Rasporediti u male kalupe. Najprije tijesto, potom kremu pa narezane jagode. Postupak ponoviti dok ima materijala. Ukrasiti jagodama, ostaviti u hladnjaku da se stisne. Odstraniti kalupe i poslužiti.

slasticarna Magnolia, jagode, 10052017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Torta Vivaldi (Proljeće)

Brownie biskvit za kalup promjera 26 cm: 3 jaja, 230 g šećera, 115 g brašna, 1 vanilin šećer, 5 g praška za pecivo, 35 g kakao praha, 85 g tamne čokolade, 135 g omekšalog maslaca Sastojci za kremu: 450 g bijele čokolade, 225 g vrhnja za šlag, 450 g istučenog šlaga od slatkog vrhnja, 8 g želatine (namočene u hladnoj vodi), sok i korica 1 neprskane limete, 200 g jagoda

Sastojci za glazuru od tamne čokolade: 7 g želatine (namočene u hladnoj vodi), 150 ml vode, 50 g kakaa, 120 g vrhnja, 180 g šećera

Priprava: Maslac miksati sa šećerom i vanilin šećerom te dodavati jedno po jedno jaje. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Umiješati u smjesu od šećera i jaja te na kraju dodati sitno narezanu čokoladu. Uliti u kalup za tortu te peći na 180 stupnjeva 15 minuta. Gotovo je kad na čačkalici kojom treba probosti tijesto ne ostane ni mrvica. Tijesto izvaditi te ga ostaviti u kalupu.

Priprava kreme: Vrhnje zagrijati do vrenja, dodati sitno narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Skinuti s vatre. Dok je smjesa topla, ali ne i vruća, dodati želatinu. Pustiti da se još malo hladi i kad je smjesa mlaka, umiješati tučeno slatko vrhnje. Miješati ručno i pažljivo, kako bi krema bila prozračna. Jagode razrezati na polovice, poslagati na tijesto do ruba obruča i lagano ih utisnuti u tijesto kako se ne bi pomaknule pri raspoređivanju kreme. One koje ostanu iskoristiti za ukrašavanje. Na tijesto s jagodama rasporediti kremu i ostaviti u hladnjaku da se stisne. U međuvremenu sve sastojke za glazuru (osim želatine) kuhati na vatri 5 minuta. Skinuti s vatre i kad je topla, ali ne i prevruća, dodati želatinu. Promiješati i ostaviti da se još malo ohladi (oko 35 stupnjeva). Kad glazura postane mlaka, rasporediti je po kremi. Dobro ohladiti, oprezno izvaditi iz kalupa te poslužiti.

slasticarna Magnolia, jagode, 10052017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Rosanda Jelinić, prokuristica slastičarnica Magnolia, savjetuje:

  • Kad god možete, maslac u kremama zamijenite mascarponeom: krema će biti prozračnija i ukusnija.
  • U pripremi slatkih košarica obvezno dodajte malo mlijeka, kako bi povezalo smjesu.
  • Jagode u kremu dodajte pred kraj.

slasticarna Magnolia, jagode, 10052017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Surađivala: Slavica Šagolj

Linker
15. ožujak 2024 14:44