SHUTTERSTOCK
Zašto šutjeti?

Menstruacija nije nešto što treba skrivati i o tome treba razgovarati

Pokrenimo promjene, destigmatizirajmo menstruaciju i prestanimo više šaptati, pogleda uperenog u pod, da imamo ‘stvari‘, ‘Crvenkapicu‘, ‘ženski problem‘, ‘one dane u mjesecu‘ ili da nam je ‘došla tetka‘.

Pokrenimo promjene, destigmatizirajmo menstruaciju i prestanimo više šaptati, pogleda uperenog u pod, da imamo ‘stvari‘, ‘Crvenkapicu‘, ‘ženski problem‘, ‘one dane u mjesecu‘ ili da nam je ‘došla tetka‘.

Pogled uperen u tlo, lice crveno od srama i gotovo prošaptana šifra "pošteda" uvriježen je način na koji djevojčice s prvim menstruacijama pitaju smiju li zbog bolnih grčeva izostati s nastave, najčešće na satu tjelesnog odgoja. Spomenuta riječ tek je jedan od niza eufemizama čija je svrha spriječiti ih glasno izgovorili tu nezgodnu i subverzivnu riječ, menstruacija. Umjesto da bez ustezanja pojasne zašto ih boli trbuh, uče ih reći "došla mi je tetka", "imam stvari", "imam Crvenkapicu", "one dane", "ženske probleme" i to je što je još dobro.

Danas, naime, još uvijek postoje kulture u kojima se žene s menstruacijom izdvaja iz kućanstva. Prljave su, gotovo kužne i zato se ne smiju nalaziti u istoj prostoriji u kojoj se nalazi muškarac jer bi mjesečnim krvarenjem mogle nanijeti tko zna kakvo zlo onima koji ga nemaju. Nije šala.

image

Sramoćenje žena zbog menstruiranja najčešće dolazi od njihovih najbližih

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Andrea Andrassy o neugodnosti koju pamti cijeli život: ‘Rugali su mi se jer sam kupovala uloške‘

To se danas doista događa (od Indije, Bangladeša, Tanzanije i Gane, a moguće je i u obiteljima doseljenika iz tih zemalja na Zapadu). Kod nas su, pak, uobičajene šale na temu žena i mestruacije zašto smo takve kakve smo kad menstruiramo, izruguje se našim "podivljalim" hormonima, spominju se naši intimni dijelovi tijela, a u blažim slučajevima, kad je na televiziji reklama za uloške, mijenja se program jer je tema "nezgodna"...

Sramoćenje žena

Kad bismo krenuli pojašnjavati zašto se to događa, upetljali bismo se u povijest posramljivanja žena zbog menstruiranja dugu nekoliko tisuća godina. Splićanka Milijana Kovačević, autorica knjige "Iz prakse školskog psihologa" u svojem radu na terenu (42 godine staža u osnovnoj školi, bila je i ravnateljica privatne srednje škole te predavala studentima), smatra se da je razlog zbog kojeg su žene izložene sramoćenju dok menstruiraju od puberteta do odrasle dobi - zavist i potreba da nas se podčini.

image

Djevojčice se stoljećima uči da je to nešto ružno, prljavo.

SHUTTERSTOCK

"Priča je prastara i dio je tisućljetnog zlostavljanja žena "udaranjem" po onome što je najsuptilnije i najplemenitije, a to je zrelo jajašce, produžavanje ljudskog roda. Menstruacija svojim dolaskom potvrđuje ženinu zrelost odnosno plodnost, omogućava joj postati majka. To je valjalo omalovažiti i osigurati dominaciju muškarca. Kroz povijest, žene su na tom planu doživljavale strahote", kaže danas umirovljena profesorica psihologije i predavačica na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Smatra se da stigmatiziranje žena i sramoćenje zbog menstruiranja najčešće dolazi od njihovih najbližih, što još više boli. Neprimjereni komentari dolaze i od naših partnera jer smo, eto, "lude" zbog "menge". Povede li se riječ o menstruaciji među ženama na radnom mjestu, gotovo uvijek utihnu pridruži li im se muškarac jer se vjeruje kako je neprimjereno otvoreno spominjati "intimne stvari" na poslu.

Slavljenje menstruacije

"Djevojčice se stoljećima uči da je to nešto ružno, prljavo, sramotno i da to treba skrivati. Takav odnos prema menstruaciji ugrađen je u arhetip žene, pa iz njega i sam progovara kad se steknu uvjeti. Društveno ozračje i vladajuća ideologija, koje bitno utječu na obiteljski i sustavni institucionalni odgoj u odgojno-obrazovnim, javnim i vjerskim ustanova, značajno pridonose tome", kaže Milijana Kovačević.

Tako je dugo bilo, tako često jest, ali o nama ovisi hoće li tako ostati i u budućnosti. Vrijeme je da se potaknu promjene, krene naprijed i destigmatizira riječ koju smo od puberteta do odrasle dobi, teško uspijevale izreći naglas.

image

Danas su uobičajene šale na temu žena i mestruacije.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Povijest ‘tete‘ koje smo se sramile: ‘Smiri se, sve će biti u redu. Nije tako strašna kao što misliš‘

"Treba uvesti spolni odgoj te detabuizirati čarobne moći koje je nama ženama priroda dala. Najznačajnija među njima je, naravno, menstruacija. Spolni odgoj treba predavati stručna osoba, bez predrasuda i ideoloških zastranjivanja", kaže splitska stručnjakinja. Mnogo toga bilo bi bolje kad bismo riječ MENSTRUACIJU na svjetlo dana uveli na velika vrata.

"Trebalo bi početi slaviti dan kad je djevojčica dobila prvu menstruaciju. Naravno, bez glamura i pretjerivanja. Zamišljam to kao male obiteljske rituale u kojima se članovi obitelji raduju i slave mogućnost rađanja novih života i nastavka ljudskog roda. Čarobno, zar ne? Bez detabuizacije menstruacije i zamjene srama ponosom, nikakva pronatalitetna politika nema smisla. I ne samo to. Ako je biti djevojka ili žena koja ima menstruaciju sramotno, onda je i začeće sramotno, a biće začeto u sramu i grču teško će izrasti u produktivnog i sretnog čovjeka", zaključuje.

Linker
26. travanj 2024 18:55