Kakav raj

Mala neman: Uz dva konja i četiri psa, zagrebački glumac udomio ljubimicu koja je odmah postala šefica

Tugu zbog gubitka svog najdražeg konja Samsona ublažila je mala divlja svinja Korona koju je pronaša o u šumi, othranio, udomio i sada je postala prava zvijezda njegove životinjske farme

"Moji djed i baka su živjeli u ovdje u Golinji, tu sam proveo velik dio djetinjstva. Ratarske poslove nikada nisam volio, ali stočarske sam obožavao. Kao dječak sam čuvao i muzao krave, hranio kokoši i svinje... i tada nisam ni sanjao da će to postati moj život", kaže nam Dušan Bućan (44), glumac zagrebačkog HNK-a koji je prije više od osam godina napustio grad i odselio na djedovinu.

Za život na selu odlučio se zbog ljubavi prema prirodi i životinjama, posebice konjima.

image
Dušan Bućan i njegova Korona.
DAMIR KRAJAC/CROPIX


Nakon što mu je prije dva mjeseca uginuo njegov prvi i najdraži konj Samson s kojim je prove šesnaest godina, sada ih ima dva, Zeku i Zou, tu su i četiri psa, ali i nova, neplanirana ljubimica koja je unijela nevjerovatno veselje na njegovo imanje. Radi se o Koroni, divljoj svinji koja će uskoro navršiti godinu dana, a našao ju je kao sićušnu, napuštenu bebu u obližnjoj šumi.

"Kada sam ju ugledao, onako malenu i prestrašenu prvo sam dobro provjerio da li joj je mama negdje u blizini. Kada sam shvatio da je potpuno sama i napuštena, nisam ju mogao ostaviti. I eto nas zajedno skoro godinu dana" govori Dušan koji je malenu Koronu othranio na dudu s kravljim lijekom, a danas ova živahna i sretna svinja najviše uživa u psećoj hrani. Naime, svoje najbolje prijatelje pronašla je u četiri velika Dušanova psa, tornjaku, terijeru, mješancu lovačkog psa i velikoj turskoj kangalici, kujici Sili koja joj je najbolja i najstrpljivija prijateljica.

Dok ju ostali psi pomalo izbjegavaju jer je pravi mali napasnik, Sila ju je prihvatila još kao bebu koja ju je grickala i naganjala po vrtu. A Korona je od životinje teške jedva jedan kilogram, danas izrasla u beštiju koja teži šezdesetak kila, no jednako je mazna, zigrana, znatiželjna i brza kao kada je bila beba.

Glumac svoju neustrašivu ljubimicu još jedino nije upoznao i zbližio sa svoja dva konja jer je se boje i čudno ju gledaju.

No ne sumnja da će se u budućnosti naviknuti na nju jer je postala ravnopravna članica pa i gazdarca njegove životinjske farme.

"Kao mala spavala je sa mnom i mojom djevojkom Sarom u krevetu jer je bila minijaturna, jurila po kući i rušila sve pred sobom, a sada ima svoju nastambu koju sam joj uredio, no ona si ju je preuredila po svom ukusu. Iskopala si je rupu u zemlji, a sjeno koje sam joj donio kao podlogu, sada joj je pokrivač. Inače se ponaša kao pas jer je s njima odrasla i postala dio čopora, izuzetno je inteligentna, zaigrana, vesele naravi, voli se maziti i stalno traži pažnju. Kada nam stižu gosti, trči s ostalim psima da vidi tko dolazi, jedino što ne laje. Od malena joj je najdrža aktivnost loptanje pa često zaigramo i nogomet" smije se glumac koji je svojoj ljubimici otvorio i Instagram profil Korona - thewildpig gdje se mogu pratiti njezine aktivnosti.

A pandemija koja je predstave u njegovom teataru smanjila na minimum, pružila mu je priliku da po cijele dane bude sa svojom životinjskom menažerijom. Bilo je tu i ratarskih, njemu ne baš omiljenih poslova, jer se vrt mora prekopati, a u životnoj rutini, osim odlaska na predstave ništa mu se nije promijenilo. No kako se život polako vraća u normalu tako je i glumac ovih dana krenuo s probama za novu predstavu, Gogoljevog "Revizora" čija je premijera u HNK najavljena za sredinu ožujka.

"Do posla mi treba oko sat vremena vožnje, no na to sam se kroz sve ove godine već naviknuo. Kao što su i moje životinje naviknute da dio dana ipak moraju provesti bez mene. No zato je veselje kada se vratim kući - neopisivo."

Linker
23. travanj 2024 16:20