Priče iz svakodnevice

‘Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče‘: Nova knjiga Vida Barića donosi sliku žive i sočne stvarnosti

Knjiga novinara Jutarnjeg lista imat će dvije promocije - u Rijeci i Zagrebu, a u njoj je sabrao svoje narativno-literarne novinske reportaže, živopisne, nefikcionalne priče o ljudima, mjestima i događajima.

Novinar Jutarnjeg lista Vid Barić objavio je knjigu svojih izabranih reportaža “Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče”.

Riječka promocija knjige održat će se u Morskom Prascu na Kantridi, u ponedjeljak 26. travnja 2021. s početkom u 18 sati. O knjizi će s autorom razgovarati Šura Dumanić iz izdavačke kuće Shura publikacije koja je i objavila knjigu te Ervin Pavleković, novinar Novog lista, doktorand humanističkih znanosti i filmski kritičar.

Čitajte i: Poznati fotograf kroz svoj je objektiv ispričao osobnu priču domaćih zvijezda: Nastala je na neuobičajen način

Knjiga donosi izabrane Barićeve reportaže, prvotno objavljene u izdanjima Jutarnjeg lista (2017.-2021.). Iza autora je zapaženi prvijenac - satirični roman "Fiumanski, opet lažeš" (Shura publikacije 2020.), u čijem je središtu priča o mladom i nadobudnom tabloidnom novinaru Liviju Fiumanskom.

image
Knjiga donosi izabrane Barićeve reportaže, prvotno objavljene u izdanjima Jutarnjeg lista.
KRISTIJAN SMOK

U "Vrapcu", s druge strane, Vid donosi ono o čemu kroz stranice tog satiričnog romana mašta njegov junak: sabire svoje narativno-literarne novinske reportaže, zapravo živopisne, nefikcionalne priče o ljudima, mjestima i događajima. Kroz knjigu on tako susreće ribouzgajivača u ratu s dabrovima, saksofonista koji razveseljava susjede u doba karantene, čovjeka koji pokušava saditi rižu na obroncima Psunja... ili je, pak, na tragu anonimnog podravskog dobročinitelja koji iz nepoznatih razloga financijski pomaže svoju zajednicu.

U jednoj od reportaža, Vid odlazi na otok Drvenik Veliki, kojega su okupirali čagljevi, dok već na idućim stranicama knjige luta potresom uništenim Zagrebom ili tulumari na ilegalnim zagrebačkim partijima usred najtvrđeg lockdowna...

Najavljena je i zagrebačka promocija knjige, a održat će se u Booksi u srijedu 05. svibnja 2021. s početkom u 18:30. U Zagrebu će s autorom o knjizi govoriti pisac i urednik Andrija Škare te Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti i komparatist književnosti.

image
Vid Barić dobitnik je nagrade Fra Ma Fu za najbolju novinsku reportažu u 2018. godini.
KRISTIJAN SMOK

Čitajte i: Krizni stožer inspirirao Mirana Kurspahića da napravi predstavu o njima: ‘Odlična su podloga za teatar apsurda‘

- U reportažama Vida Barića naći ćemo živost znatiželjnog duha i neposrednost nepredvidivih i srdačnih susreta. Kao lucidni i pažljivi promatrač svijeta, on nas vodi ulicama Zagreba i drugih gradova, po sajmovima i noćnim klubovima, a s ljudima koje usput susreće razgovara s velikim interesom, upijajući pritom kapljice njihova života i iskustva. Od svih razasutih komadića fascinacija koje tako sakuplja, on stvara zanimljive mozaike novinskih priča s nesumnjivom literarnom vrijednošću.

Njegov pitak stil ne zadržava se na pojedinostima, ne moralizira niti izvlači zaključke, ali ta sažetost ne znači manjak slikovitosti.

Dapače, scene koje prikazuje pune su, žive i sočne, natopljene sokom stvarnosti. Priče iz svakodnevice i portreti običnih, ali ipak izrazito zanimljivih ljudi, prolaze stranicama ove knjige koja čitatelju daje uvid u to koliko ljudski život može biti ispunjen i intrigantan, samo kada ga malo bolje pogledamo - rekao je o knjizi Feđa Gavrilović, autor predgovora.

Linker
14. travanj 2024 04:14