Orden za zasluge

Velika čast: Producent Mike Downey za orden od kraljice Elizabete saznao je u svom istarskom domu

Suosnivač Motovun Film Festivala koji više od petnaest godina živi u Istri, imenovan je časnikom Reda Britanskog carstva, a orden će dobiti kada se u Velikoj Britaniji ukine lockdown.

Britanski producent Mike Downey, predsjednik Europske filmske akademije, imenovan je časnikom Reda Britanskog carstva za zasluge u svjetskoj kinematografiji. A ovo veliko priznanje koje kraljica Elizabeta II. dodjeljuje povodom svog rođendana, malim dijelom je i priznanje hrvatskoj kinematografiji jer je Mike Downey jedan od suosnivača i direktor Motovun Film Festivala, umjetnički savjetnik Zagreb Film Festivala, a 2014. bio je umjetnički direktor Pula Film Festivala. Osim brojnih filmova diljem svijeta, producirao je petnaestak hrvatskih filmova među kojima su oni Rajka Grlića, Antonia Nuića i Gorana Rušinovića, a od kada je prije 22 godine stigao u Motovun, bespovratno se zaljubio u Istru gdje je u selu Grimalda kupio kuću koju smatra svojim domom.

image
Mike Downey već 15 godina živi u Istri
DAMIL KALOGDJERA

"U ovim teškim vremenima koja svi proživljavamo, oduševljen sam što je moja karijera europskog producenta i predsjednika Europske filmske akademije prepoznata na ovaj način", kazo je Mike Downey koji je skoro cijelu pandemiju proveo u svojoj istarskoj oazi s iznimkom odlaska na dodjelu nagrada Europske filmske akademije za koju je ove godine u kategoriji glave muške uloge bio nominiran i naš Goran Bogdan.

Čitajte i: Zrinka Cvitešić u žiriju ovogodišnje Pule, festival će otvoriti premijera filma ‘Murina‘

image
U bogatoj karijeri ima mnogo projekata s Hrvatskom.
EMRE TAZEGUL

'Velika čast'

Mike Downey inače je jedan od vodećih europskih producenata dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a osamdesetih godina bio je i ravnatelj nekoliko kazališta u Francuskoj gdje se nakon studija u Velikoj Britaniji školovao na Sorboni. U svojoj bogatoj karijeri radio je sa slavnim redateljima poput Petera Greenawaya, Agnieszke Holland, Juliena Templa, Pawela Pawlikowskog, Andrzeja Jakimowskog, Fridrika Thora Fridrikssona, Stephena Daldryja, ali i redateljima iz Afrike, Indije i Južne Amerike.

image
Mike Downey suosnivač je i direktor Motovun Film Festivala.
PRIVATNI ALBUM

Član je Europske filmske akademije skoro 25 godina, tri mandata je bio zamjenik predsjednika akademije, a od prošle godine je na njezinom čelu. Član je vijeća i ugledne britanske nagrade BAFTA, a bavi se i humanitarnim radom. Zapravo je teško pobrojati sve interese ovog samozatajnog producenta irskih korijena, no ne skriva veselje što je njegov predani rad u filmskoj industriji prepoznat na tako visokoj distanci.

"Primanje kod kraljice je odgođeno zbog pandemije, ali se nadam da će se situacija u Velikoj Britaniji smiriti i da ću uskoro uživo od nje primiti taj značajni orden jer to je uistinu velik čast", poručio je Mike Downey iz svog istarskog doma.

Linker
25. travanj 2024 16:11