Kulturna događanja

Unatoč pandemiji, kazališta i galerije nude bogat sadržaj, a mi preporučujemo što pogledati

Zagrebački kulturnjaci i za ovu zimu priredili su bogat program pa grad obiluje predstavma, koncertima i izložbama, a ima i inozmenih gostovanja

Za one koji se odupiru siječanjskoj depresiji i unatoč pandemiji i restrikcijama željni su kulturnih događanja, zagrebačka kazališta, galerije i muzeji nude obilje događanja.

Istaknut ćemo nekoliko vrijednih pažnje i sigurno će svatko pronaći zabavu za sebe. Naravno uz sve mjere opreza i uz nadu da omikron neće pokvariti raspored najavljenih predstava, koncerata i izložbi. Zagrebačka kazališta krenula su sa svojim programima pa tako uz redovite izvedbe repertoarnih predstava u zagrebačkom HNK-u 24. siječnja gostuje slavni talijanski kontratenor Rafaele Pe. Ova zvijezda baroknog pjevanja u sklopu svjetske turneje nastupit će s koncertnom izvedbom opere ''Orfej'' uz pratnju nagrađivanog orkestra ''La Lira di Orfeo''. Prava poslastica za ljubitelje rijetkog muškog glasa, ali i stasa kao i glazbe iz vremena baroka.

image

Krešimir Mikić i Petra Hrašćanec u predstavi 'Zagrljaji'

NINA ĐURĐEVIĆ

A šest dana kasnije u prostoru tonske dvorane HNK, najavljena je premijera scensko - plesnog autorskog projekta ''Zagrljaj'', redateljice i koreografkinje Ksenije Zec. U ovoj zanimljivoj predstavi osim plesačica suvremenog plesa Petre Hrašćanec i Eme Crnić, sudjeluju i Dramski prvaci Livio Badurina i Krešimir Mikić kojeg trenutno gledamo i u hvaljenoj seriji ''Područje bez signala''.

Čitajte i: Kreće nova sezona Magic Boxa: Bogat program u šestom izdanju online koncerta uz Mayales, Žen i Zarkoffa

Novitete sprema i Zagrebačko kazalište mladih. Kod njih u četvrtak, 20. siječnja gostuje riječki HNK Ivana pl Zajca sa suvremenim baletom ''Plamteća voda'' u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Predstava je imala premijeru u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a grčki koreograf posvetio ju je vodi kao materiji o kojoj nam ovisi život, ali ju nitko ne može kontrolirati. A ZKM 1. veljače najavljuje premijeru predstave ''Halo, halo, ovdje radio Zagreb'', inspiriranu životom svestrane Božene Begović, prve spikerice Radio Zagreba koji je upravo tim riječima davne 1926. započeo emitiranje kao prva radiostanica na jugoistoku Europe. Ovu predstavu u kojoj glume, pjevaju i sviraju Sreten Mokrović, Barbara Prpić, Rakan Rushaidat i Lucija Šerbedžija, režirala je Pavlica Bajsić Brazzoduro koja je uz Tomislava Zajeca i autorica teksta.

image

Scena iz predstave 'Halo, halo ovdje Radio Zagreb'

MARKO ERCEGOVIĆ

Zagrebačko kazalište ''Komedija'' u siječnju reprizira svoje stare naslove, a za one koji nisu stigli vidjeti duhovitu ljubavnu zavrzlamu ''Nije bila peta, bila je deveta'' u kojoj igraju Mila Elegović, Igor Mešin i Zlatko Ožbolt, prilika se pruža 21. siječnja. Predstavu o ljubavnom trokutu po tekstu talijanskog dramatičara Alde Nicolaja, režirao je Damir Mađarić.

image

Mila Elegović i Igor Mešin u komediji 'Nije bila peta, bila jedeveta'

INES NOVKOVIĆ

A istu večer u Klubu kazališta Komedija u Cesarčevoj ulici, održat će se koncert Los Caballerosa, prvog hrvatskog glazbenog sastava koji izvodi tradicionalnu meksičku glazbu.

Satiričko kazalište ''Kerempuh'', 27., 28. i 29. siječnja gledateljima nudi duhovitu predstavu ''Raspad sistema'' koju su osmislili glumci britanske kazališne družine ''Mischief Theatre'' i za nju dobili brojne nagrade. Priča je to o kazališnom ansamblu koji igraju ozbiljan krimić, ali se unutar igre počinje doslovno događati raspad sistema- sve što može poći po zlu tako se i dogodi.

Preporučujemo odabrati i nešto iz bogatog i zanimljivog programa koji se nudi u Teatru &TD, a i ostala gradska kazališta rade punom parom unatoč problemima s pandemijom.

image

Meštrovićev portret Lady Cunard

ZORAN ALAJBEG
image

Meštrovićev portret slikara Tomislava Krizmana

ZORAN ALAJBEG

U galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, 20. siječnja otvara se zanimljiva izložba Ivan Meštrović- Portreti suvremenica i suvremenika. Izbor skulptura našeg ponajboljeg kipara koje pružaju uvid u intrigantne umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića odabrala je Barbara Vujanović, viša kustosica Ateliera Meštrović u Zagrebu, a likovni postav potpisuju Damir Gamulin i Antun Sevšek. jedinstvena je to prilika da jednom mjestu pogledati veličanstvene portrete Meštrovićevih suvremenika.

A u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, 19. siječnja otvorena je izložba Izolirana prisutnost, suvremene i nagrađivane mlade umjetnice Ane Sladetić koja je o njoj kazala- ''Mojim radovima pomičem granice viđenog i doživljenog. Inspirira me današnji svijet komunikacije i dostupne tehnologije u dijalogu s tradicionalnim medijem. Svojim recentnim radovima propitujem sigurnost doma, (ne)pokretnost te prisutnost pred radom kako bi posjetitelj odnosno sudionik otkrio sam rad, saznao skrivene podatke i doživio iskustvo.''

Linker
14. travanj 2024 09:27