VIKEND PREPORUKA

Što gledati za vikend? Pronašli smo najbolje serije i filmove uz koje se možete opustiti

Francuski lopov se vraća na male ekrane, ali Netflixov hit nije jednino vrijedno što možete pogledati tijekom vikenda - tu su i skejterice iz New Yorka, ali i niz sjajnih ženskih priča iz Hrvatske.

Lupin - Netflix

Početkom godine „Lupin” je postao iznenadni hit toliko velik da je uspio dobiti titulu najgledanije serije na Netflixu koja nije na engleskom jeziku. Nimalo čudno, serija inspirirana čuvenim fiktivnim lopovom Arseneom Lupinom francuskoga književnika Mauricea Leblanca uz sve svoje mane, od kojih je najveća scenaristička proizvoljnost, nudi zgodnu mješavinu humora, drame i detektivske priče. No, njezin najveći adut svakako je sjajni Omar Sy, koji u ulozi lopova Assanea Diopa dokazuje zašto je trenutno jedan od najboljih francuskih glumaca. Druga sezona je na Netflixu od 11. lipnja.


ZagrebDox: Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom - ZagrebDox.hr

Čak i prije nego što krene ovogodišnji Međunarodni festival dokumentarnog filma Zagrebdox, koji će biti održan do 13. do 20. lipnja u Kinu SC, Ljetnom kinu Tuškanac i ostalim prostorima, možete uživati u vrhunskim dokumentarnim ostvarenjima. Festival je pripremio odličan program deset filmskih naslova domaćih redateljica nastalih u posljednjih četrdesetak godina. Svi filmovi su besplatni, potrebno je samo slijediti upute na službenoj stranici ZagrebDoxa, a među odličnim filmovima možete pronaći bisere poput emotivne obiteljske priče „Dečko koji je obećavao” Biljane Čakić, pogled na zatvorenike koji pripremaju kazališnu predstavu u „Što sa sobom preko dana” Ivone Juke te sukob majke i petogodišnjeg sina u „Dvoboju” Katarine Zrinke Matijević. Svi ti filmovi nisu samo ponajbolji dokumentarci koje su snimile redateljice, već i ponajbolji dokumentarci hrvatske kinematografije


Na terapiji - HBO

Kada su izraelski autori Hagai Levi, Ori Sivan i Nir Bergman 2005. snimili seriju „Na terapiji” nisu ni mislili da će postati takav svjetski hit, koji je svoje verzije dobio diljem svijeta, pa smo tako jedno vrijeme gledali i hrvatsku inačicu serije jednostavnog koncepta – psihoterapeut razgovara s pacijentima o njihovim problemima. Od svih verzija možda i najpoznatija je ona američka. Prve tri sezone prikazivane su od 2008. do 2010., a kada su već svi mislili da „Na terapiji” mogu staviti u povijesne almanahe, HBO ju je odlučio vratiti na male ekrane. No, ovaj put radnja se ne događa u Baltimoreu, već u Los Angelesu, a umjesto Gabriela Byrnea, koji je tumačio psihoterapeuta u prve tri sezone, različite ispovjedi svojih pacijenata sluša sjajna glumica Uzo Aduba.


Mare - Croatian.film

Drama koja je premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu, a glavna glumica Marija Škaričić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju ulogu na Sarajevo Film Festivalu, od sada se može pogledati i online. Redateljica Andrea Štaka snimila je delikatnu dramu o ženi koja traži izlaz iz životne rutine u koju je upala, pokušava pronaći onu energiju iz mladosti, a sve to podcrtano s pritiskom društva koje od nje očekuje da zaboravi na svoje snove i želje. Film se može pogledati na platformi Croatia.film.

Betty - HBO

Ako ste propustili prvu sezonu humoristične teen serije „Betty”, obavezno nadoknadite gradivo te spremni krenite u drugu sezonu, koja kreće 12. lipnja. Nastala prema filmu „Skate Kitchen”, serija prati živote skupine tinejdžerica iz New Yorka kojima je glavna strast – vožnja na skateboardu. Naravno, pritom autorica Crystal Moselle ne prikazuje samo njihovu akrobatsku vještinu vožnje na dasci, već i prolaženje kroz uvijek nezgodan teritorij odrastanja, života u velikom gradu, ljubavnih odnosa...

Linker
10. travanj 2024 15:35