u udarnom terminu

Serija ‘Dnevnik velikog Perice‘ kao nastavak kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli‘ od danas na HRT-u

Serija kroz šest epizoda prati događanja u životu sada već velikog Perice Šafraneka i njegove obitelji tijekom 1964. godine, a snima se pedeset godina nakon kultnog Golikova filma, snimljenog po knjizi Vjekoslava Majera ‘Iz dnevnika malog Perice‘.

Serija reanimira duh hrvatskog filmskog klasika produžujući živote nekim junacima u novom, drukčijem i po mnogo čemu zanimljivom vremenu. Perica prolazi turbulentno razdoblje svog života, a duh političkog Zapada sa svime što ga čini - od mode do glazbe, od ideja do tehnološkog napretka - postaje sve primjetniji i utjecajniji.

Zagreb iz tog vremena zanimljiv je grad koji se ubrzano razvija, baš kao i bogata pop-kultura koja nezaustavljivo prodire u ondašnje socijalističko društvo. U vremenu plesnjaka, početaka televizije, glamuroznih glazbenih festivala, odvija se priča puna emocija, realnih životnih izbora između oportunizma i iskrene ljubavi.

image
FOTOGRAFIJE: SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Perica Šafranek sada je odrastao čovjek i radi kao profesor hrvatsko-srpskog jezika u zagrebačkoj osnovnoj školi. Sanja o tome da postane pjevač popularnih šlagera, no nema hrabrosti to priznati svojoj ženi Željki, daktilografkinji u milicijskoj stanici.

Perica i Željka nemaju djece i već deset godina žive u stanu s Peričinom mamom Anom Šafranek na Gornjem gradu. Peričin najbolji prijatelj Žnida sin je pokojnog vlasnika gostionice Žnidaršića koja je u međuvremenu nacionalizirana, no Žnida iz nje svakodnevno vodi svoje ne baš legalne poslove. Smrt Peričinog tetka Ernesta Fulira pokrenut će događaje koji će iz temelja izmijeniti živote junaka ove priče.

image
FOTOGRAFIJE: CROATIA FILM ZA HRT/PRESS

Uspoređujući film i seriju, Brešan ističe kako je to potpuno druga priča. "Ono što mi nasljeđujemo od tog filma su likovi Ane Šafranek, koju je glumila u filmu i glumi je i danas Mirjana Bohanec, te lik malog, sada već velikog Perice, i to je veza. Naravno, onaj film se bavio tridesetim godinama u Zagrebu, a ova serija šezdesetim godinama. To su dva vremena, dva sistema, a opet, trudimo se uhvatiti onaj duh filma", rekao je Brešan, dodavši da su željeli napraviti novu priču o Zagrebu u kojoj "erotska tenzija između likova postoji, ali se nikad ne realizira", što je Golik nazvao "komedija s pjevanjem".

Mirjana Bohanec, jedina članica glumačke ekipe koja je glumila i u slavnom filmu, nakon 50 godina ponovno je u ulozi Ane Šafranek. "Bude se sjećanja na onaj divan film i posao koji smo napravili s Krešom Golikom. Fale mi moji prijatelji, Relja, Mija i Franjo - i žao mi je da ih više nema, da sada zajedno glumimo u seriji. No, nadam se da će ova serija biti jako zanimljiva publici, scenarij je vrlo zgodan, a pomalo i pjevamo. Veselim se ovom poslu nakon dugo vremena jer do sada nisam snimala", rekla je Bohanec.

image
FOTOGRAFIJE: SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Otokar Levaj pak u seriji glumi brata gospodina Fulira, kojeg je u filmu utjelovio legendarni Relja Bašić. "On je novi lik, nema ga u filmu, no ima neke svoje skrivene planove - i onda dolazi do komplikacija, do zapleta. Gospođa Bohanec i ja živjeli smo u šezdesetima, nama je to prirodno, te šezdesete godine u Zagrebu. U filmu će biti dosta pjevanja, doduše, više Mirjana nego ja", rekao je Levaj.

U seriji će se pojaviti i poznati domaći bendovi Kojoti, Kawasaki 3p, Robert Mareković i Swingers, glazbenice Zdenka Kovačiček i Ivanka Mazurkijević, te brojni drugi glazbenici. Glazba čini važan dio serije, a u novim aranžmanima ponovno ćemo slušati velike hitove iz prve polovine šezdesetih godina koje su u originalu izvodili Ivo Robić, Beti Jurković, Marko Novosel, Gabi Novak, Drago Diklić...

image
FOTOGRAFIJE: SRDJAN VRANCIC/CROPIX

U glavnim su ulogama Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić, Dušan Bućan, Iva Babić, Mirjana Bohanec Vidović, Otokar Levaj i Nikola Kojo, a scenarij potpisuju Renato Baretić, Emir Imamović Pirke, Albino Uršić i Vinko Brešan.

Linker
18. travanj 2024 03:36