BELUGA
‘Oceans apart‘

Sanjivi zvukovi dalekih mora: Zagrebački bend i umjetnički kolektiv Beluga objavio je svoj prvi materijal

Domaći bend koji djeluje od 2018. svojevrsna je supergrupa koja je okupila trio odavno poznat brojnim ljubiteljima glazbe, sada su objavili svoj prvi materijal na EP-u ,predstavivši se kroz četiri pjesme u trajanju od 30 minuta.

Domaći bend koji djeluje od 2018. svojevrsna je supergrupa koja je okupila trio odavno poznat brojnim ljubiteljima glazbe, sada su objavili svoj prvi materijal na EP-u ,predstavivši se kroz četiri pjesme u trajanju od 30 minuta.

Zvuk Beluge karakterizira naglašena atmosferičnost i melankolija, iako su pjesme ritmički čvrste i ne nedostaje im žestine. "Oceans Apart" naziv je EP-a prvijenca zagrebačkog alternative / instrumental benda Beluga. Radi se o četiri pjesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miksane u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.

Muzika bez tekstova za Dejana Jeličića (gitara, klavijature), Tomislava Turkovića - Lava (bas, elektronika) i Dubravka Dragojevića - Zeta (bubanj, elektronika) predstavlja poseban izazov jer se kroz melodije, efekte i cijelu audio-vizualnu strukturu (bend koristi i video projekcije tijekom svojih nastupa) slušateljima dočarava ono o čemu pjesme "govore".

Pogledajte video

Princip je to koji koriste brojni post rock, space rock, surf i drugi instrumentalni bendovi, pa iako se bend najčešće uspoređuje sa žanrovskim velikanima poput God Is An Astronaut, Mogwai, Explosions In The Sky... pogrešno bi bilo Belugu nazvati post rock bendom, obzirom da u zvuku koriste i utjecaje alternativnog zvuka osamdesetih, stoner rocka, pa čak i grungea. Stoga "Oceans Apart" u svojih tridesetak minuta trajanja (pjesme traju po 6, 7, 8... minuta) predstavlja eklektičan materijal koji bi se trebao svidjeti raznim profilima slušatelja.

Čitajte i: Splitska ‘Roba‘: Banana Zvuk na novom albumu okupio je brojne suradnike, a namamili su i Radu Šerbedžiju

Djelovali u brojnim bendovima

Beluga je nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don't Think So!, Pitsome Pete... samo su neki od bendova u kojima su prethodno djelovali). Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste Tomislava Turkovića dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena video projekcijama u vlastitoj produkciji.

Pogledajte video

Svoju glazbu Beluga je do sad prezentirala publici u Zagrebu, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Konavlima, a uskoro će imati priliku zasvirati i u susjednoj Sloveniji. Priključenjem sve širem krugu bendova iza kojih stoji etiketa Geenger Records bend je našao savršenu platformu za, nesumnjivo, uspješnu buduću suradnju.

Osim kao bend Beluga djeluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Zet zadužen za snimanje zvuka benda i elektroniku i video, basist Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan je vlasnik Pitsome brenda za tisak, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali merch.

Linker
26. travanj 2024 01:02