velika čast

Samozatajna kći velikog Akija Rahimovskog preuzela Porin za životno djelo: ‘Bio je vječiti sanjar nemirnog duha‘

Legendarni glazbenik nažalost nije stigao za života dobiti ovo prestižno priznanje za doprinos glazbenoj industriji, no obitelj i prijatelji Akija Rahimovskog i dalje će njegovati njegovo naslijeđe.

Još uvijek pod dojmom, jer kad odu veliki ljudi velikog srca dojmovi se sliježu dugo i bolno, danas je u uredu glazbene nagrade Porin uručena statua Porina za životno djelo Akijevoj obitelji. Uz kćer Edinu i sina Kikija Rahimovskog, tu su bila još dva člana njegove glazbene obitelji – gitarist Marijan Brkić i klavijaturist Berislav Blažević.

Parni Valjak bio je zaista Akijeva glazbena obitelj, jer Aki Rahimovski je Parni Valjak i Parni Valjak je Aki. Bezbroj pjesama koje su prostrujale kroz naše životne uspomene u bojama njegovog neprežaljenog i jedinstvenog, specifičnog hrapavog glasa.

image

Berislav Blažević, Marijan Brkić, Edina Rahimovski, Aki Rahimovski.

PRESS

Uručenju nagrade Porin za životno djelo prisustvovali su Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, Nikša Bratoš, član UO Porina i Frano Đurović, predsjednik UO glazbene nagrade Porin.

"Ja vam se zahvaljujem u ime obitelji Rahimovski na ovom priznanju. Glazbena nagrada Porin obilježila je općenito karijeru mog oca koju je zajedno s Valjkom gradio. Ono što iza njega ostaje je samo pjesma, njegova neizmjerna karizma i vjera da sutra nikad neće prestati. Vječiti sanjar nemirnog duha, Petar Pan širokog osmjeha, a za mene samo tata. Živio je glazbu, živio je pjesmu i živio je za publiku. Glazba je bila njegova pozornica života kroz koju su se izmjenjivala godišnja doba – proljeće, ljeto, jesen i zima. I sve je to bio moj otac. Hvala vam puno", rekla je u svom emotivnom govoru Akijeva kćer Edina.

image

Aki Rahimovski posmrtno je dobio Porina za životno djelo.

PRESS

Čitajte i: Zbogom, Aki! pamtit ćemo te po dobroti, neponovljivoj energiji i ogromnoj emociji!

Akijev je glas jedan od svega nekoliko onih koji su zaista činili neizbrisivi ”soundtrack” naših života. Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki.

Osim što je bio veliki pjevač, legendarna je njegova scenska energija. Aki je nedvojbeno bio najveći ”frontman” ikada viđen na ovim prostorima, a malo je takvih i u svjetskim razmjerima.

image

Aki Rahimovski

PRESS

Spletom nesretnih okolnosti ovaj se Porin dodjeljuje prekasno, no postoji zlatno pravilo kod donošenja ovakvih odluka - Porin za životno djelo ”post mortem” mogu dobiti samo oni koji su ga zaista, neporecivo zaslužili svojom velikom karijerom, a nisu ga dobili za života samo zato što su još uvijek bili preaktivni, preuspješni i premladi. I tako ćemo svi zauvijek pamtiti ovogodišnjeg dobitnika Porina za životno djelo Akija Rahimovskog – kao preaktivnog, preuspješnog i premladog.

Linker
18. travanj 2024 12:03