kultura

Roman Jurice Pavičića ‘Crvena voda‘ u Francuskoj niže nagrade: Proglašen je najboljim stranim krimićem

Francois Forestier napisao je da se Pavičićev roman pogrešno opisuje kao ‘egzistencijalistički krimić‘ jer u pitanju je čisti ‘jadranski blues‘.

Nakon što je preveden na francuski, roman 'Crvena voda', književnika i novinara Jurice Pavičića, u toj zemlji samo niže nagrade. Najnovije priznanje jest nagrada Transfuge za najbolji strani krimić, a dodjeljuje je istoimeni francuski mjesečnik za kulturu, i to u trinaest kategorija, među kojima su i one za zbirku eseja, knjigu o umjetnosti i knjigu o filmu.

Jurici Pavičiću festival Quais du polar u Lyonu u srpnju je za Crvenu vodu dodijelio prestižnu nagradu Le Point du Polar européen. Riječ je o nagradi za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik.

image
'Crvena voda'
PROMO

Hrvatski nakladnik romana Crvena voda je Profil. Na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo koja je dosad tiskala više od 13 tisuća primjeraka tog romana. Roman Crvena voda priča je o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, a kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća.

Čitajte i: ‘Tihana Lazović na premijeri filma na venecijanskoj Mostri: ‘Ne sjećam se kada sam ovoliko bila uzbuđena‘

Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj. 'Crvena voda' vrlo je brzo postala bestseler, dodijeljene su joj nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric, a bila je u užim izborima i za druge književne nagrade. Roman je prvi puta izdan 2017. godine, a prije francuskog doživio je i njemačko izdanje.

O romanu je napisano i niz zapaženih kritika u europskim medijima pa tako francuski Le Figaro hvaleći naslov romana piše kako Pavičić "uspijeva nadograditi obiteljsku dramu, te maestralnu, vještu povijesnu fresku, a da ni jedne sekunde ne žrtvuje napetost dobrog krimića."

image
Duje Klarić/CROPIX

Francois Forestier za L'Observateur napisao je da se roman pogrešno opisuje kao 'egzistencijalistički krimić' jer u pitanju je čisti 'jadranski blues'.

Čitajte i: Film ‘Svi sveci mafije‘ dolazi u kina! Dolazi uradak koji će prikazati uspon kultnog Tonyja Soprana

"Jurica Pavičić oživljava trideset godina komešanja hrvatskog društva kroz rasap jedne ranjene obitelji... strašan roman", napisala je Alexandra Schwartzbrod u kritici Crvene vode koju je objavio Liberation, dok je Jean Marc Lacherrere u Act Du Noir istaknuo: "Evo maestralne ilustracije načina na koji triler ponekad miješa priče i povijest, individualnu sudbinu i kolektivnu povijest... Vrlo lijepo otkriće."

"Crvena voda je hodač po užetu, preosjetljiv roman, čija radnja napreduje protiv vrtoglave praznine... melankolija koja proizlazi iz romana usmjeruje pozornost na detalje, tišinu i atmosferu, jedinstvenu i vrtoglavu poetiku", napisao je Michel Abescat za France Inter.

Linker
18. travanj 2024 22:47