Odlazak dive

Preminula najnagrađivanija domaća glumica Marija Kohn

Nakon teške bolesti u 84. godini preminula je legenda hrvatskog glumišta Marija Kohn, stoji u objavi Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Najnagrađivanija domaća glumica Marija Kohn iza sebe je ostavila više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Radila je i dugo nakon umirovljenja 1999. godine. Rođena je u Lopudu 7. kolovoza 1934. u obitelji židovskog podrijetla. Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a slavu je stekla s 23 godine, kada je, 1957, glumila u filmu 'Svoga tela gospodar' i tumačila lik šepave Rože. Uloga joj je donijela Zlatnu arenu. Potom ju je obilježila i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka.

U kazalištu je najviše naučila od redatelja Branko Gavelle, a glumila je u filmovima najvećih hrvatskih redatelja. Posljednju veliku glumačku ulogu odigrala je u filmu Jasmile Žbanić “Na putu” igrajući uz Zrinku Cvitešić, baku iz muslimanske kuće koja gordo i ponosno podnosi sve teškoće života i koja samo prozbori riječ 'sikter' i odmah je svima u kući sve jasno, koje im mjesto pripada?!

Glumila je i u: 'Kužiš stari moj', 'U registraturi', 'Dirigenti i muzikaši', 'Blagajnica hoće ići na more', 'Duga mračna noć', 'Snivaj, zlato moje', 'Nije kraj', 'Vjerujem u anđele', 'Luda kuća', 'Periferija city', 'Larin izbor', 'Zora dubrovačka', 'Kud puklo da puklo'.

Linker
15. travanj 2024 16:30