Ljeto je u kinu!

Pobjednički film s Motovuna stiže u kina diljem Hrvatske

U sklopu programa ‘Ljeto je u kinu’, koji donosi najbolje festivalske naslove u nezavisna kina diljem Hrvatske, prikazat će se dva filma koja su privukla pažnju publike ovogodišnjeg Motovun Film Festivala i ovjenčala se brojnim pohvalama kritike: Propelerom Motovuna nagrađeni kubansko-irski naslov Viva i argentinsko-španjolski Klan.

Nakon prikazivanja na Motovun Film Festivalu, čije se 19. izdanje održalo od 26. do 31. srpnja, ova dva naslova bit će prikazana u kinima u Daruvaru, Dubrovniku, Čakovcu, Koprivnici i Splitu te u sklopu programa Kino Mediteran, u Bolu na Braču, u Komiži, Hvaru, Jelsi te na Korčuli i Lastovu.

Kubansko-irski naslov Viva nastao je u režiji Paddyja Breathnacha. Glavni je junak Jesus, koji radi kao šminker grupe drag izvođača u Havani, ali sanja o tome da se i sam popne na scenu. Kad konačno dobije priliku, jedan čovjek izađe iz publike i udari ga u lice. To je njegov otac Angel, bivši boksač, odsutan iz sinovljeva života posljednjih 15 godina. Dok se otac i sin bore s međusobnim nerazumijevanjem i suprotstavljenim očekivanjima, trudeći se ponovno postati obitelj, Viva se pretvara u ljubavnu priču.

Argentinsko-španjolski film Klan u režiji Pabla Trapera govori o Argentini ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. U jednom naizgled običnom obiteljskom domu u tradicionalnom kvartu San Isidro, zastrašujući klan živi od otmica i ubojstava. Glava obitelji Arquímedes osmišljava i predvodi te operacije. Njegov najstariji sin Alejandro zvijezda je prestižnog ragbi kluba CASI i nacionalne reprezentacije, zvane ‘Pume’. Sin se prepušta očevoj volji i odabire moguće kandidate za otmicu, a nitko ne sumnja u njega jer je popularan. U manjoj ili većoj mjeri, svi članovi obitelji sudjeluju u tom groznom poslu jer žive od visokih iznosa otkupa koje plaćaju obitelji žrtava. Utemeljen na istinitoj priči o obitelji Puccio, ovaj iznimno napet film pun spletki i intriga smješten je u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju.

Filmovi će na programu biti do kraja kolovoza, kad u kina dolazi izbor najboljih filmova s predstojećeg 22. Sarajevo Film Festivala. Raspored projekcija filmova Viva i Klanpotražite na službenim stranicama kina ili njihovim Facebook profilima.

Izvor: HAVC

Linker
19. travanj 2024 01:13