Pjesme iz pjesmarica

Pjesme koje se ne može čuti: Etno diva Dunja Knebl singlom ‘Slavuj, tico mala‘ odaje počast slavonskoj baštini

Poznata glazbenica nastavlja suradnju s Rokom Margetom, s kojim je pripremila drugi zajednički album ‘Soongbook Songs‘ autorica želi naglasiti važnost knjiga-pjesmarica u kojima su narodne pjesme koje nikad nisu snimljene i kojima prijeti zaborav.

Pjesmom "Slavuj, tico mala", iz prebogate slavonske baštine, Dunja Knebl i Roko Margeta najavljuju svoj drugi zajednički album (Dunjin 21.). Mističnom i egzotičnom ugođaju pjesme (osim Dunjine gitare i pjeva) doprinosi Rokovo umijeće sviranja na fruli bansuri i kalimbi, a sve je to dočarao Dinko Čvorić Doringo odličnom snimkom i produkcijom.

Prethodni album ovog dvojca s obradom pjesama iz hrvatske baštine ("Svilarica svilu prede") bio je zapažen i na međunarodnoj sceni (uvršten na prestižnu ljestvicu Transglobal World Music Chart). Premda se čini da nastavljaju sa sličnim repertoarom jer je "Slavuj" stara pjesma iz Hrvatske, tijekom srpnja i kolovoza ove godine snimili su bajkovito glazbeno putovanje po raznim zemljama svijeta uz čitav niz zanimljivih egzotičnih instrumenata.

Pogledajte video

Nadolazeći album "Songbook Songs" ("Pjesme iz knjiga-pjesmarica") sastoji se od 14 tradicijskih pjesama iz Hrvatske, Engleske, S.A.D.-a, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Indonezije. No, to je samo dio projekta kojim Dunja želi naglasiti važnost knjiga-pjesmarica u kojima su narodne pjesme koje nikad nisu snimljene i kojima prijeti zaborav.

Čitajte i: Putovanje od Jadrana u El Shatt: Novi projekt domaćeg glazbenika i njemačkog vizualnog umjetnika

Pjesme koje se nigdje više ne može čuti

"Naučila sam tijekom godina da su pjesmarice, knjige s notama i riječima tradicijskih narodnih pjesmama naročito važne, jer mnoge od njih čuvaju pjesme koje se nigdje više ne mogu čuti. Naime, problem je 'samo' u tome da neke pjesme nisu nikad snimljene, te ih se može naučiti pjevati i svirati isključivo na temelju nota. U današnje vrijeme postoji veliki broj muzičara koji su izvrsni umjetnici, bez obzira na to što se nisu školovali. Oni najčešće ne znaju čitati note jer smatraju da im to ne treba, a to je često i točno za vrstu glazbe koju izvode", rekla je Dunja Knebl o svom projektu.

image
Slavuj, tico mala
Press

Album je snimio, miksao i producirao Dinko Čvorić Doringo koji je i autor video spota i fotografija, a Biljana Knebl autorica je oblikovanja albuma. Materijal će biti objavljen početkom studenog u izdanju Geenger Recordsa. "Slavuj, tico mala" je tradicijska narodna pjesma iz Hrvatske (Slavonija) iz zapisa Ludvika Kube.

Čitajte i: 'Bilo je zahtjevno svaki tjedan organizirati koncerte, ali htjeli smo donijeti malo svjetla ljudima'

Linker
19. travanj 2024 09:43