svečano otvorenje

Otvoren Pulski filmski festival! Novopečeni gradonačelnik stigao sa suprugom pa poručio: ‘Pula je grad kulture, hrvatski Rim‘

Pulski filmski festival otvoren je bez tradicionalnog vatrometa, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svečanom programu prisustvovala su brojna poznata imena iz svijeta kulture te lokalne politike.

Bez tradicionalnog vatrometa s ograničenim brojem gledatelja i uz poštivanje svih epidemioloških mjera u pulskoj Areni u subotu navečer polusatnim je svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović otvoren 68. Pulski filmski festival.

Izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima na otvorenju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika. Kako je istaknuo to je grad koji se spominje zbog svojih mnogih znamenitosti, zbog filmskog festivala i Sajma knjige a obraćanje je zaključio ocjenom da je "umjetnost trajna, a ljudski životi kratki".

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsjednika Vlade i ministrice kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa. Istaknuo je da je upravo pandemija obustavila brojne projekte, no kako je rekao, "iako je manje filmova, kvalitetni su i već su nagrađivani na festivalima" te stoga vjeruje da program može biti vrlo privlačan.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX

"Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizualni sektor. Vjerujem da je bolje vrijeme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njezinim mogućnostima da pomogne u normalizaciju i ponovno pokretanje gospodarskih i kulturnih aktivnosti", rekao je državni tajnik Partl.

Poručio je kako su u Ministarstvu kulture ponosni na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova koji će biti predstavljeni na ovom festivalu.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru te da je povezanost filma i Pule duboko ukorijenjena u tradiciji grada.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX

"Festival je dio naše prošlosti i dio budućnosti. Pula je grad filma i radit ćemo na tome da se filmska priča tritisućljetne Pule kroz kvalitetne programe protegne tijekom cijele godine" , poručio je Zoričić. On je izrazio želju da festival preraste svoje okvire i postane još važniji društveni i kulturni moment moderne i urbane Pule.

"Pula je grad kulture, Pula je hrvatski Rim, i to izaziva respekt, a kultura na poseban način. Film sažima sve umjetnosti, a to je onda poseban osjećaj slobode, slobode o kojoj uvijek moramo govoriti. Film kao i knjiga daje nam priliku da putujemo, da sanjamo, da maštamo, postavlja pitanja i daje neke odgovore" - poručio je gradonačelnik Zoričić. Kako je istaknuo na kraju govora, "pulski filmski festival je svjetski festival, europski, regionalni, hrvatski, ali prije svega pulski filmski festival."

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Kao i svake, i ove su godine tijekom programa otvaranja prikazani "foršpani" filmova koji se do petka mogu vidjeti na najljepšoj prirodnoj pozornici pod vedrim nebom.

Članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Šerbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche'.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX

Festival je otvoren projekcijom hrvatskog filma "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je kao najbolji debitantski film dobio nagradu Camera d'Or. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma.

U Areni je bilo 1500 gledatelja koji su mogli ući bez COVID potvrda. Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset koprodukcija.

Linker
18. travanj 2024 17:55