Izložba ‘MURTIĆ 100‘

Okupila se društvena i politička elita! Otvorena izložba posvećena Edi Murtiću

Zoran Milanović, ali i Ivo Josipović te Stipe Mesić posjetili su otvorenje izložbe posvećene Edi Murtiću. Izložba ‘Murtić 100‘ privukla je dva bivša i sadašnjeg predsjednika države, ali i ostalu domaću društvenu kremu.

Najiščekivanija izložba godine otvorena je u Domu HDLU u utorak. Izložba "Murtić 100" posvećena je velikanu hrvatske umjetnosti Edi Murtiću, a upriličena je u povodu stogodišnjice njegovog rođenja. Otvorenju je prisustvovala njegova obitelj - supruga Goranka Vrus Murtić te sinovi Ranko i Marko, a među brojnim posjetiteljima našla se sama društvena i politička elita zemlje.

image
U Dom HDLU postavljena je izložba Murtić 100
GORAN MEHKEK/CROPIX
image
Obitelj Murtić na otvorenju izložbe.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Među prvima je izložbu posjetio predsjednik Zoran Milanović, a Murtiću su počast dolaskom odali i Milanovićevi bivši kolege Stipe Mesić i Ivo Josipović, koji je stigao u društvu supruge Tatjane. Mnogi ljubitelji i štovatelji Murtićevog djela došli su na izložbu koja svjedoči koliku je kulturnu i umjetničku vrijednost Murtić ostavio u pokoljenje novim generacijama.

image
Odvjetnica Dora Hanžeković Žuža i članica uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić uživale su u ovoj velikoj, važnoj izložbi.
GORAN MEHKEK/CROPIX
image
Svečano otvorenje izložbe Murtić 100
GORAN MEHKEK/CROPIX
image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Čitajte i: Goranka Vrus Murtić o izložba kao posveti ljubavi svom suprugu velikanu: ‘Nedostaje mi više nego ikada‘

Kustos izložbe, Branko Franceschi, za Gloriju je ovih dana govorio o važnosti Ede Murtića za hrvatsku kulturu.

image
Nekadašnji predsjednik Ivo Josipović i sveučilišna profesorica Tatjana Josipović nisu propustili svečano otvorenje izložbe posvećene Edi Murtiću.
GORAN MEHKEK/CROPIX
image
Susret dvojice bivših predsjednika Ivo Josipović i Stipe Mesić na izložbi Murtić 100.
GORAN MEHKEK/CROPIX

"Nemoguće je zamisliti našu suvremenu likovnu umjetničku scenu bez njegova opusa i utjecaja. Murtić je doživio brojna izlagačka, kritička i tržišna priznanja, dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, njegova djela su u fundusima najvećih muzeja i galerija... No, najvažnije je to što kao predstavnik visokog modernizma u regiji u svom radu utjelovljuje najpozitivnije vrijednosti: ideje o napretku, blagostanju, slobodi i demokraciji. Osim toga, uspio je pronaći svoju autentičnu formulu da širokoj publici približi apstraktnu umjetnost", govorio je uoči izložbe u Meštrovićevom paviljonu Branko Franceschi.

image
Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld, posjetila je izložbu koju je Zagreb jedva dočekao.
GORAN MEHKEK/CROPIX
image
Izložba Murtić 100 bit će postavljena do 18. srpnja.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Čitajte i: Apstraktna umjetnost za široku publiku: ‘Nemoguće je zamisliti suvremenu umjetničku scenu bez Murtićevog utjecaja‘

Na izložbi, čiji je suorganizator Fondacija Murtić i traje sve do 18. srpnja, posjetitelji će moći pogledati više od 100 djela ikone modernog slikarstva, a osim djela Ede Murtića, projekt uključuje i niz drugih događanja - međunarodni simpozij "Gesta i sloboda" u Rovinju, izložbu "Nova apstrakcija" u Laubi, reinterpretacije Murtićevih djela kroz uličnu umjetnost na nekoliko zagrebačkih lokacija.

image
Vojko Obersnel i Ivo Goldstein također su došli na otvorenje izložbe.
GORAN MEHKEK/CROPIX
Linker
14. travanj 2024 02:32