LUKA GERLANC/CROPIX
Tužna vijest

Odlazak legende novinarstva: U Zagrebu umro književnik i novinar Mladen Kušec

Radijski i televizijski novinar, pjesnik, književnik i pripovjedač za djecu, Mladen Kušec, uz čiju su ‘Tonkicu Palonkicu, frrr‘ i ‘Patuljke koji pojma nemaju‘ toliki odrastali uvijek je sve oduševljavao svojim vedrim duhom...

Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec, poznat po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su "Tonkica Palonkica, frrr...", "Patuljci pojma nemaju", "Hihotići" i "Bijela vrana" umro je u Zagrebu, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska radio televizija (HRT).

Njegovi najbliži su se oprostili od legende njegovom pjesmom "Pozdrav".

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu završio gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu.

Na tadašnjem Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade, među kojima Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr. Kušecove radijske i TV emisije za djecu, ističe HRT, postale su standard za taj žanr.

image
Književnik Mladen Kušec bio je blizak i odraslima i djeci...
MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskoga radija 1989.–94., nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

image
Bio je urednik iznimno popularnih radijskih i televizijskih emisija za djecu...
SANDRA SIMUNOVIC/CROPIX CROPIX

Mladen Kušec dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine

Linker
25. siječanj 2022 01:26