Lana Meniga

Nova glumačka nada prvi put na sceni zagrebačkog HNK: ‘Nemam Instagram, nadam se da mi to neće utjecati na karijeru‘

Mlada glumica pred kojojm je još samo diploma, otkirva što joj je hobi, kako najradije provodi slobodno vrijeme, boji li se kritika i zbog koga se zlajubila u glumačku profesiju

Završila je baletnu školu, bavila se modernim plesom, studirala germanistiku, a sada je čeka još samo diplomski na odsjeku glume te prva velika premijera u zagrebačkom HNK-u. Lanu Menigu gledat ćemo u zagrebačkom HNK-u predstavi ''Sorry'', autorskom projektu uvijek zanimljivog Bobe Jelčića čija premijera je 15. lipnja, u kojem glumi osamnaestogodišnju Allison čiji mladenački život, istraživanje svijeta i odnosa, sputava pretjerano brižna majka koju igra Jadranka Đokić.

Ova mlada i talentirana glumica, u centar javnosti dospjela je prije dvije godine, kada je samo dva dana prije premijere predstave ''Hotel Zagorje'' u kazalištu ''Gavella', uskočila u ulogu ozlijeđene Ivane Roščić i oduševila kolege i publiku.

image

Lana Meniga u predstava Sorry

MARA BRATOš

Kako je raditi s nekonvencionalnim redateljem poput Bobe Jelčića?

Ovo je moj drugi profesionalni projekt koji s njim radim. Prvu predstavu, Čehovljev ''Višnjik'', koja se igrala preko Zooma, napravili smo u vrijeme pandemije. On mi je bio profesor na 4. godini studija i mogu reći da sam kod njega na klasi prvi put osjetila slobodu koja izlazi iz specifičnosti njegovog rada s glumcima i tretiranju dramskog predloška.

Od kuda, nakon plesa i studija Filozofskom fakultetu, ljubav prema glumi?

Želja je došla spontano. Kada sam odustala od sna da postanem balerina, dogodila se želja prema glumi. U tom je sigurno kumovala i činjenica da je moja mama dugogodišnja životna partnerica glumca Đorđa Kukuljice zbog kojeg sam često boravila u ''Gavelli''.

Imate li tremu zbog igranja na našoj najznačajnijoj pozornici, zagrebačkom HNK-u?

Nemam veću tremu nego inače. Više sam uzbuđena što ćemo konačno publici pokazati što smo radili posljednjih mjeseci.

image

Lanu je u svijet glume uvukao Đorđe Kukuljica

MARA BRATOš

Koga najčešće pitate za profesionalni savjet?

Uvijek prvo pitam svoje prijateljice i iskusnije kolegice Tenu Nemet Brankov i Anicu Kontić.

Za sve što ste do sada radili uglavnom su vas hvalili- strepite li od kritika?

Ne bojim se kritika. To je nečije mišljenje koje se vrlo često temelji na osobnom ukusu, a o ukusima se ne raspravlja. Drago mi je kada od kolega dobijem savjet kako da nešto poboljšam ili popravim.

Koja vam je najdraža predstava?

Ovako od prve ''Hotel Zagorje''. Gledala sam i uživala u probama iz čiste znatiželje, a kasnije sam dobila priliku u njoj i igrati.

Kakve filmove volite?

Od malena sam velika obožavateljica Hitchcocka. Možda mi je " Prozor u dvorište " najdraži film. Obožavam Grace Kelly u tom filmu.

image

U predstavi uz veterane Drame HNK, igraju mladi glumci i studenti ADU u Zagrebu

MARA BRATOš

Imate li hobi?

Nedavno sam naučila heklati. To je moja nova vještina.

Kako se najradije opuštate?

Slobodno vrijeme provodim sa svojim psom kojeg sam nedavno udomila. A u zadnje vrijeme sam počela kuhati pa me to zabavlja.

Imate li neki specifični modni stil?

On ovisi o danu i raspoloženju. Volim reći da je – šareni.

Što uvijek nosite sa sobom u torbici?

Kremu s faktorom 50 i hrpu starih računa.

Kako to da niste aktivni na društvenim mrežama?

Od njih sam odustala još prije nekoliko godina. Doduše, imam Facebook, ali to uopće nije in. Nemam potrebu za Instagramom, sasvim mi je dobro i ovako. I nekako volim vjerovati da to što nemam Instagram neće utjecati na moju karijeru.

Linker
18. travanj 2024 22:43