NIKSA STIPANICEV/CROPIX
Povratak omiljene siječanjske manifestacije

Noć muzeja nastavlja tradiciju, a evo što nas očekuje u ovogodišnjem ruhu

Omiljeni kulturni događaj ponovno se vraća u naše gradove, i to u istom terminu kao inače - posljednjeg petka u siječnju. Riječ je o sedamnaestogodišnjoj praksi koja je pokazala kako Hrvati itekako drže do kulturnih događaja, a 28. siječnja će se ponovno imati priliku educirati o sadržajima koje nude bogati izložbeni postavi, ovoga puta na temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog.

Noć muzeja, koja će se održati 28. siječnja donosi novi dašak kulture u gradove diljem Hrvatske. Prošlogodišnje, šesnaesto po redu izdanje Noći muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva (HMD-a) održano je uglavnom u digitalnom obliku, putem web platformi koje su omogućavale razgled aktualnih izložbi, a čini se kako će slično biti i u ovogodišnjem ruhu. Iako će sav sadržaj biti dostupan digitalno, određene će postave biti moguće posjetiti i fizički, odnosno u stvarnom vremenu i prostoru, uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

image

Prošlogodišnje, šesnaesto po redu, izdanje Noći muzeja održano je uglavnom u digitalnom obliku, a slično će biti i sada.

NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Najveći dio događanja u svijetu bio je primoran preseliti se u novu, digitalnu stvarnost, što je omogućilo široku dostupnost svih vrsta sadržaja, no čini se kako ljubiteljima sličnih manifestacija ipak nedostaje neposredno muzejsko iskustvo.

"Analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni doživljaj kulturnog događaja" - ističu iz organizacije.

Čitajte i: Unatoč pandemiji, kazališta i galerije nude bogat sadržaj, a mi preporučujemo što pogledati

Organizatori su na službenom Facebook profilu Noći muzeja objavili i epidemiološke mjere koje će se morati poštivati u zatvorenim, ali i otvorenim prostorima.

Organizatori navode i kako visoki uvjeti kontrole i obavezne Covid potvrde ne doprinose ionako smanjenoj posjećenosti hrvatskih muzeja, a čini se kako grupnih i turističkih tura gotovo više i nema, što ovu noć čini izuzetno važnom za čitavu hrvatsku kulturnu scenu.

image

Organizatori nastavljaju održavati i razvijati ovaj, kako ga i sami nazivaju, nezaobilazan kulturni događaj.

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

"Stoga, u neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, a pogotovu je nepoznanica kojoj ciljanoj publici su pojedini programi namijenjeni, u uvjetima kada muzeji i druge institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije" - navode iz HMD-a.

image

Muzej grada Rijeke, Noć muzeja

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

A da i muzeji koji pripremaju isključivo virtualni obilazak izrazito drže do ove manifestacije, dokazuje Arheološki muzej u Zagrebu. Naime, nakon posljedica uzrokovanih potresom bili su primorani zatvoriti svoja fizička vrata, a u sklopu Noći muzeja i izložbe "Virtualni stari Egipat" otvaraju sobu Mumije. Posjetitelji ove virtualne izložbe imat će prilike naučiti nešto više o procesu mumifikacije i ostalim posmrtnim postupcima koji su se primjenjivali u Egiptu.

O važnosti ove manifestacije ipak najviše govore brojke, a ide joj u prilog činjenica da je broj posjeta u samo jednoj noći prelazio brojku od 300 tisuća, što motivira organizatore da nastave održavati i razvijati ovaj, kako ga i sami nazivaju, nezaobilazan kulturni događaj.

Linker
07. svibanj 2022 22:42