bravo!

Nakon nominacije za Oscara, još jedan uspjeh: Jasmila Žbanić i njezin film proglašeni najboljima u Europi

Redateljica iz regije sa svojim je filmom ‘Quo vadis, Aida?‘ osvojila čak nekoliko međunarodnih nagrada, a sada je došlo i ono veliko priznanje - nagrada za najbolju redateljicu i film na Starom kontinentu.

Bosanska redateljica Jasmila Žbanić, koja je za svoj film “Quo vadis, Aida?” bila čak nominirana za Oscara u kategoriji za najbolji strani film, sada slavi još jeda uspjeh. Naime, jučer je u Berlinu dobila European Film Award nagradu , takozvani 'europski Oscar', za najbolju redateljicu za spomenuti film.

Osim toga, nagradu za najbolju glumicu dobila Jasna Đuričić, a najboljim europskim filmom godine proglašen je upravo “Quo vadis, Aida?”. Film tematizira genocid u Srebrenici, a Jasmila se u svom govoru, prenosi Al Jazeera, zahvalila Ženama Srebrenice, svom suprugu i producentu Damiru Ibrahimoviću i svojoj kćeri Zoe na podršci te cijeloj glumačkoj ekipi.

image

Jasna Đuričić

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Između sreće i straha - Jasmila Žbanić: ‘U Berlinu mi ne nedostaje ništa jer ja zapravo nisam nikada otišla iz Sarajeva‘

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerki koja me inspirira da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je redateljica preko video poziva.

Inače, European Film Award nagrada dodjeljuje Europska filmska akademija još od 1988. i to kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima u Europi. Film “Quo vadis, Aida?” do sada je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, među ostalima i nominaciju za Oscara ove godine.

Čitajte i: Jasmila Žbanić nakon nominacije za Oscara: Genocid se ne smije negirati!

U intervjuu za Gloriju ranije ove godine, Jasmila nam je otkrila kako je izgledao put do nominacije za Oscara.

"U proces kampanje ušli smo bez američkog distributera, što je bila otežavajuća okolnost jer glasači Akademije nisu imali priliku pogledati naš film. Drugi filmovi su bombardirali oglasima, intervjuima, PR nastupima - mi si takav način kampanje nismo mogli priuštiti. Borili smo se gerilski samo kako bi film došao u poziciju koju su imali drugi filmovi. Nakon užeg izbora uspjeli smo dobiti američkog distributera Super Ltd., što sada stvari čini puno lakšim jer film igra u američkim kinima i na online platformama poput Amazon Primea. Ali, još nije gotovo. Slijedi još puno posla", rekla je Jasmila.

image

Sa suprugom Damirom i kćeri Zoe.

PROFIMEDIA

Svojoj kćeri Zoe prvoj daje scenarije na analizu. "Vrlo je kritična i vidi puno toga što ja ne vidim pa zato jako cijenim njeno mišljenje", kazala je redateljica. Osim toga, otkrila je i kako odvaja privatni i poslovni život, s obzirom na to da sve filmove snima sa suprugom Damirom Ibrahimovićem.

"Prije korone smo uspijevali: radimo u uredu i najčešće, ako nije nešto hitno, ne pričamo o poslu u kući i poštujemo privatno vrijeme. Naravno, razgovaramo o idejama jer stalno se igramo, ali teže teme ostavljamo za ured. Ali s dolaskom korone kuća je postala ured i sada je teže napraviti takvu vrstu podjele. Posebno ovih dana kada učestalo komuniciramo s SAD-om, a tamo posao počinje u 18 sati po našem vremenu. Tako se svi intervjui, razgovori i poslovni sastanci zbog razlike u vremenu odvijaju do ponoći. Zasad tako funkcioniramo, ali morat ćemo to promijeniti. Ovako nam radno vrijeme traje po 20 sati, što zaista nije zdravo", poručila je Jasmila.

Linker
18. travanj 2024 05:18