Foto: PR
IZLOŽBA "AKTUALNO"

Najbolje od hrvatske fotografije u Muzeju Mimara

U zagrebačkom Muzeju Mimara otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Aktualno”. Na bijenalnoj tematskoj izložbi izlažu se recentni radovi članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju još od 2008. godine. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout.

ULUPUH-ovi fotografi, koji već niz godina kroz projekt “Aktuakno” problematiziraju suvremene teme, za ovogodišnje, peto izdanje ovog projekta odabrali su temu Intimno.

Bazirajući se na subjektivitetu i razotkrivajući posredno svoju osobnost, autori tu na neki način vizualno ispisuju svoj dnevnik i otkrivaju svoj autoportret, a samu temu problematiziraju iz nekoliko aspekata. Selekciju radova ove su godine obavili, uz kustosicu, fotografi Janko Belaj i Dag Oršić, a izložbu možete pogledati do 12. lipnja 2016.

Profinjeno hvatajući intrigantne i ponekad neočekivane situacije, temi pristupaju pokazujući širinu pristupa i bogatstvo stilskih izričaja – od lirskih, ekspresivnih, misaonih, metafizičkih, do društveno-angažiranih; od simboličkih do konceptualnih. Ponudivši narative, simbole, alegorije, metafore, foto-akcije, foto-performanse… Priču INTIMNO ispričali su na 36 autorskih načina: jedni diskretno prebirući po svojoj nutrini i rekonstruirajući fragmente vlastitog života, a drugi kritički se osvrćući na današnji svijet pun otuđenosti, razdvojenosti, nekomunikacije… Jedni evocirajući priče iz svijeta mašte, drugi kontemplirajući o starosti, prolaznosti, smrti…Jedni vizualizirajući doživljaj prisnoga odnosa s ambijentom, prostorom, gradom… drugi s pejzažima i interijerima. Jedni tragajući za svojim sjećanjima, uspomenama, korijenima, a drugi koncentrirajući se na društvenu akciju i skrećući pozornost na aktualno društveno stanje. Tako svi zajedno, kreativnom raznolikošću, odgovarajući na izazove vremena, u kojem je danas važno kako kao jedinka zadržati osobnost i sačuvati intimu.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Linker
19. travanj 2024 13:49