Foto: PR
ATRAKCIJA ZA TURISTE

Muzej iluzija otvoren u Zadru

Na zadarskoj adresi Poljana Zemaljskog odbora 2, danas je svoja vrata otvorio Muzej iluzija. Zanimljiv, zabavan i drugačiji muzej tako će od danas, osim u Zagrebu publiku zabavljati i u Zadru te definitivno pridonijeti turističkoj ponudi grada.

Muzej sadržava preko 70 eksponata, a jedna od najvećih zanimljivosti je Vortex tunel – prvi tunel ove vrste izgrađen u ovom dijelu Europe. Ovaj vrtlog iluzija obeshrabrio je svakog posjetitelja koji je pokušao proći kroz rotirajući cilindar, a da pri tome hoda ravno i stabilnim koracima. Na kraju krajeva igra percepcijom i jest glavna značajka Muzeja iluzija. U Muzeju se nalazi i soba ogledala koja će vas zabaviti neobičnim pogledom na stvarnost. U njoj se zahvaljujući različitim kutovima reflektiranja izobličuju predmeti i osobe koje zrcali.

Zanimljiva novost u zadarskom Muzeju iluzija je soba sa stolicom koja se igra našom percepcijom veličine, ovisno o kontekstu koji nam sugeriraju predmeti s kojim ju uspoređujemo pa se tako osoba na stolici čini iznimno malom u odnosu na druge ljude u prostoriji. Tu si i kaleidoskop te brojne didaktično-logičke igračke i zagonetke koje svojim zahtjevima za rješavanje itekako zabavljaju posjetitelje. Zadarski Muzej iluzija otvoren je svaki dan od 9 do 24 sata, a svako fotografiranje osobnim fotoaparatom je dopušteno kako ne biste zaboravili taj zabavan trenutak.

Linker
23. travanj 2024 12:05