Promo
Rijeka i Zagreb

Luka različitosti: Brojne književne zvijezde na Festivalu europske kratke priče

Početkom listopada u dva hrvatska grada brojne književne zvijezde gostovat će na pozornicama Festivala europske kratke priče, koji pod temom Luka različitosti okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel, Irvine Welsh… samo su neke od književnih zvijezda koje će od 4. - 9. listopada gostovati na riječkim i zagrebačkim pozornicama Festivala europske kratke priče. Pitanja koja nam postavlja svijet pogođen pandemijom obilježit će događanja festivala, koji pod temom Luka različitosti okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima.

Bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama "drugih“ - poput izbjeglica i migranata - ili nam donose "drukčije“ priče, domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP-a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo.

28 europskih autorica

Tim je važnija i suradnja koju FEKP u Rijeci - u sklopu programa Europske prijestolnice kulture - ostvaruje s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događaja - Festivalom Hay (6. - 9. listopada). Projekt Europa 28 - žene o budućnosti Europe nudi potentne vizije budućnosti 28 europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…), koje u svijetu nakon covida zadobivaju novu aktualnost i značaj. Uživo i digitalno, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti priče ponajboljih svjetskih pisaca i biti dobra priča domaće kulturne scene.

Riječki program Festivala europske kratke priče dio je programskog pravca Kuhinja, odnosno projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Programski pravac Kuhinja kroz različita područja kulture bavi se manjinama i migracijama, u pokušaju stvaranja novih, solidarnih prostora društvenosti.

Pročitajte i:

Vrisak u ritmu Arsena Dedića: Velika biografija dubinski je uvod u fenomen legendarnog glazbenika

Riječani su 30 godina čekali na ovo: Predstava s potresnim ženskim pričama u HNK Ivana pl. Zajca

Street Art festival u Vukovaru: Grad je bogatiji za pet fenomenalnih murala poznatih umjetnika

Trijumf Danila Šerbedžije u Puli: Film o osobnoj borbi žene iz Dalmacije osvojio veliku Zlatnu Arenu

Linker
19. travanj 2024 05:43