Zagrijavanje uz film

Koncert za Baru: Nakon 23 godine u Zagreb stiže June of 44, na koncert koji se nikada nije održao

Već 20 godina svakog svibnja u Močvari održava koncert posvećen Ivici Baričeviću - Bari, time se njegovi prijatelji i suradnici simbolično sjete tog dizajnera, izdavača, koncertnog promotora, glazbenika i velikog čovjeka, čiji je rad i entuzijazam brojnim ljubiteljima glazbe omogućio mnogo ugodniji i uzbudljiviji život potkraj 90-ih i početkom 00-ih u Zagrebu.

Legendarni koncert koji se nije održao, dobiva drugu priliku. Ovog svibnja u zagrebačkom klubu Močvara, svira američki rock bend June of 44, i to 23 godine nakon što igrom slučaja nisu stigli na vlastiti koncert. Iako je koncert isprva zakazan za 19. svibnja, zbog bolesti su ga organizatori morali pomaknuti na utorak 24. svibnja.

"Davne 1999. narodne su mase nestrpljivo čekale zagrebački nastup grupe June of 44, jednog od tada najvećih imena američkog post/noise/math rocka i perjanice izdavačke kuće Quarterstick, podetikete kultnog Touch and Go Records. Kao podrška su trebali nastupiti Peach Pit i Lunar, a koncert je organizirao Ivica Baričević Bara, dobri duh hrvatske nezavisne rock scene. Koncert se, zahvaljujući vrlo revnoj graničnoj policiji, održao bez June of 44. No, kako dobre stvari dolaze onima koji čekaju, svega 23 godine kasnije, na 20. obljetnicu Barinog preranog odlaska, June of 44 dolaze u Zagreb i sviraju Bari u čast!", kažu organizatori i voditelji programa Indie emo naočale.

image
PRESS

June of 44 su 1994. osnovali članovi grupa Rodan, Codeine, Lungfish i Hoover, a legenda kaže da su se momci sastali u New Yorku i, u roku od dva mjeseca otkako su zajedno odsvirali prvu notu, u studiju Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema snimili briljantan prvi album, "Engine Takes to The Water".

Suvišno je reći da su kritičari oboreni s nogu, a pale su usporedbe sa Slintom i Willom Oldhamom.

Iduće godine objavljuju izvrstan "Tropics and Meridians", nakon kojeg ih pak uspoređuju s Tortoise i The For Carnation, a do 1999. slijede još "Four Great Points" i "Anahata", jedan bolji od drugog - no June of 44 ionako nisu u stanju snimiti loš album. Tada su trebali doći u Zagreb, no iz već spomenutih razloga se to nije dogodilo, a June of 44 su iste godine prestali svirati, zasigurno zbog toga što ih je propast zagrebačkog koncerta demoralizirala i dotukla.

Čitajte i: Bogati koncertni svibanj na Savskom nasipu: Stižu nam umjetnici od Amerike do Indonezije

Bend se ponovno okupio povodom 30. godišnjice postojanja 2019., za nekolicinu koncerata, a sada dolaze u Zagreb ispraviti povijesnu nepravdu.

Kako bi koncert bio što autentičniji kao predgrupe sviraju zagrebački bendovi Peach Pit i Polaroid. "Nakon što smo dogovorili June of 44, idući logičan korak bio je provjeriti jesu li Peach Pit zainteresirani za ispravljanje povijesne nepravde iz '99. Naravno, bili su apsolutno za - majstori kompliciranog rocka su nakon skoro deset (!) godina pauze ionako planirali povratak, zapeti su kao puške i uvježbani kao sat te nema bolje prigode za njihovo ponovno ukazanje od baš ovog Koncerta za Baru!", objašnjavaju organizatori. Budući da bend Lunar više ne postoji, angažiran je bend nekadašnjeg člana - Saše Relića koji će na koncertu nastupiti pod imenom Polaroid.

Ulaznice za koncert po cijeni od 90 kuna mogu se kupiti u pretprodaji, a na blagajni kluba koštat će 110 kuna.

Čitajte i: Zašto su u Hrvatskoj najslušaniji trap folk hitovi i pogađa li nas inflacija glazbenog neukusa

Savršeno zagrijavanje

image

Punk The Capital

PRESS

Savršeno zagrijavanje za ovaj dugoiščekivani koncert, dogodit će se dan ranije - u srijedu 18. svibnja - kada će se u Dokukinu KIC u sklopu Subversive festivala prikazati dokumentarac Punk the Capital. Film donosi priču o rađanju punka na pomalo neočekivanom mjestu, u Washington D.C.-ju i osnivanju slavnih Dischord Records.

Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju redatelj James June Schneider, legendarni bubnjar Minor Threata Jeff Nelson i basist Hoovera i June of 44 Fred Erskine. Moderator je Zoran Stajčić, glazbeni kritičar i glavni urednik popkulturnog magazina Ravno do dna.

Linker
20. travanj 2024 17:29