povratak na daske

Konačno premijera u Trešnji! ‘Najljepši posao na svijetu‘ priča je o tome kako nastaje kazališna predstava

Redatelj Hrvoje Korbar postavit će predstavu "Najljepši posao na svijetu", na kojoj je, kao dijete, odrastao. Konačno će njome ove godine kazalište Trešnja doživjeti i premijeru.

U zagrebačkom dječjem kazalištu Trešnja u pripremi je nova predstava, ujedno i prva premijera ove godine. ‘Najljepši posao na svijetu‘, radi se po istoimenoj popularnoj slikovnici Ivice Ivanca izdane davne 1988. Mnoge su generacije odrasle uz ovu duhovitu priču koja otkriva kako nastaje kazališna predstava, a na Trešnjinu pozornicu postavlja ju mladi redatelj Hrvoje Korbar. No, ovaj 26- godišnji Zagrepčanin, zaljubljenik u teatar, iza sebe ima mnogo redateljskog iskustva pa i nekoliko nagrada, a predstavu ‘Najljepši posao na svijetu‘ režirao je kao vježbu još na prvoj godine Akademije dramske umjetnosti.

Sada predstavu radi u profesionalnom okruženju i nada se da će njome oduševiti i velike i one male kojima je i namijenjena.

- Tu slikovnicu su imali moji baka i djed, i ta je knjiga jedan od razloga zašto sam se zaljubio u teatar i upisao kazališnu režiju. Šetajući s Ivančevim junacima kroz kazališne hodnike, prvi put sam saznao što se to događa iza pozornice i koja su sve zanimanja bez kojih kazališna predstava ne bi mogla nastati. Oduševio me i satirični ton kojim je pisana kao i čudesne ilustracije genijalnog Zlatka Boureka, a na ovoj predstavi kostime radi njegova kćer Barbara Bourek - kaže Hrvoje Korbar kojem je ovo prvi put da surađuje s dječjim kazalištem Trešnja.

image
Damil Kalogjera

Ne radi razliku između kazališta za velike i male, radio je za teatar ITD, HNK u Varaždinu, dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, Dubrovačkim ljetnim igrama…, a nada se da će s ovom predstavom potaknuti neke od mališana da se zaljube u kazalište i krenu njegovim stopama. U predstavi glume Silvio Mumelaš, Radovan Ruždjak, Ivana Bakarić, Dubravka Lelas, Karla Brbić, Aleksandra Naumov, Daria Knez Rukavina, Tvrtko Jurić, Luka Bulović i Kruno Bakota, a premijera je najavljena za 30. travnja.

image
Damil Kalogjera
Linker
19. travanj 2024 04:51