Foto: PR
DAME NASTUPAJU

Jake ženske snage ovogodišnjeg festivala INmusic

Na zagebački Jarun nam 20., 21. i 22. lipnja stižu brojna aktualna imena iz svijeta glazbe, ali ovogodišnja ‘tri kuta’ INmusic kuće uvjerljivo drže žene. Omiljeni zagrebački glazbeni festival nikad nije imao jači ženski lineup, a na listu ovogodišnjih headlinera su se, uz jedinstveni multimedijalni spektakl Gutterdämmerung predvođen Henryjem Rollinsom, popularne Britance The Kooks i Jakea Bugga upisale i tri fantastične dame; Florence Welch koja dolazi sa svojim bendom Florence +The Machine, PJ Harvey i Skin kao frontmenica benda Skunk Anansie.

Nesporna glazbena ikona i poeta, PJ Harvey, po prvi puta nastupa u Hrvatskoj! Ovog je proljeća izdala svoj dugoočekivani deveti studijski album u karijeri pod nazivom „The Hope Six Demolition Project“, a njega će, uz podsjetnik na legendarne stare hitove, predstaviti zagrebačkoj publici na Otoku mladosti.

Bit će poseban doživljaj ove godine čuti bend Florence +The Machine na čelu s fantastičnom Florence Welch čiji su autorski talent i karizmatičnost kritičari često uspoređivali sa starijom kolegicom PJ Harvey. Nakon što su prošle godine otkazali nastup na INmusicu radi ozljede noge frontmenice, Florence +The Machine stižu u Zagreb u sklopu turneje How Beautiful kojom promoviraju svoj najnoviji hvaljeni album “How Big How Blue How Beautiful”.

Listi Britanaca koji ove godine nastupaju na INmusicu pridružuje se bend Skunk Anansie predvođen energičnom i jedinstvenom pjevačicom Deborah Anne Dyer poznatijom kao Skin. U Hrvatskoj su nastupili 2013. u sklopu varaždinskog Špancirfesta kada je Skin svojim nastupom oduševila sve prisutne, a ovog će puta, premijerno na pozornici INmusica, predstaviti svoj novi album “Anarchytecture” objavljen u siječnju ove godine.

Na world stageu INmusic festivala nastupit će i bend Monoswezi koji čine glazbenici podrijetlom iz Mozambika, Norveške, Švedske i Zimbabvea, a posebna među njima je nježna frontmenica Hope Masike čiju vokalnu zavodljivost često uspoređuju s Astrud Gilberto. Njihova glazba originalan je miks afričkih utjecaja uz improvizaciju s elementima popa, jazza i moderne glazbe. Uz njih ćete uživati opušteno plešući.

Na ples će vas natjerati i My Baby, bend kojeg su 2012. godine u Amsterdamu osnovali brat i sestra Joost i Cato van Dyck te gitarist Daniel ”DaFreez” Johnston. U Zagrebu su već nastupili u Tvornici kulture prošle godine, a svi prisutni potvrdili su odličan koncert i energiju benda. Kao jedina ženska članica benda, Cato van Dyck prenosi zavodljivu energiju u već sam po sebi psihodeličan spoj bluesa, rocka i funka te raznih folk i plesnih ritmova – od zapadnoafričkih plemenskih plesnih elemenata preko indijskog raga do elemenata suvremene dance scene. Pa vi probajte mirno stajati na nogama slušajući ih!

Hrvatske glazbene snage također će pokazati svoju ‘žensku’ stranu. Prva dama hrvatske bas gitare, Lada Furlan Zaborac ponovno se vraća na INmusic stage s bendom The Bambi Molesters. Instrumentalna četvorka iz Siska već je dugo vidljiva na svjetskoj glazbenoj sceni. Više puta bili su predgrupa velikom R.E.M.-u, surađivali su s poznatim producentom i glazbenikom Chrisom Eckmanom (Walkabouts), a njihov singl ”Chaotica” našao se i na soundtracku planetarno popularne serije Breaking Bad. S njima ćemo ‘surfati’ i uživati i ove godine!

Mlada ženska četvorka Žen vraća se na INmusic dvije godine nakon svog prvog nastupa na festivalu, zrelije, kreativnije i glazbeno bogatije. Štoviše, nekoliko tjedana prije INmusica Žen će nastupiti i na francuskom Europavoxu koji okuplja perspektivne aktualne glazbenike iz svih dijelova Europe. Ovogodišnji festival Europavox po prvi puta će ugostiti hrvatskog predstavnika.

U Zagreb stiže i slovenski dvojac Liamere koji se predstavlja zanimljivom kombinacijom mračnog elektronskog žanra, future garagea, 2 stepa, trip-hopa i klasične pop strukture. Onu nježniju i ‘svjetliju’ stranu čini pjevačica i tekstopiskinja Malidaha koja ugodnim ženskim vokalom odvodi publiku u zamišljeni svijet melankolije.

Mlade snage hrvatske rock scene na Jarunu će predstavljati riječka Moskva predvođena talentiranom Tamarom Dorčić, zadarska alter rock trojka Scarlet Notes na čelu s pjevačicom Zrnom i EoT iz Karlovca kojeg vokalno vodi pjevačica Maja Kolarić.

Linker
19. travanj 2024 08:24