Crno-bijela ljepota

Izložba ‘Aktovi‘ Stanka Abadžića: U Laubi priređena raskošna fotografska oda ‘putenoj‘ ženi

Tema aktova dobro je poznata umjetniku koji žene na svojim djelima prikazuje uhvaćene fotoaparatom u svakodnevnim situacijama.

Zagrepčani i njihovi gosti mogu pogledati izložbu fotografa Stanka Abadžića pod nazivom, ‘Aktovi‘. Serija radova crno - bijele fotografije izložena je u Laubi od 21. do 31. svibnja.

Žena kao središnja tema njegovih radova, uhvaćena je fotoaparatom u svakodnevnim situacijama. Abadžić ne traži inspiraciju u profesionalnim modelima, već u običnoj, putenoj ženi. Igrom svjetla i sjene te ekspresijom tijela kao umjetničkog medija, Stanko Abadžić osnažuje i destigmatizira ženski lik. Pažljivim odabirom kompozicije i kadra, prirodnim osvjetljenjem te intimnom atmosferom razotkriva nam skriveni svijet ljepšeg spola, stoji u pozivu i opisu izložbe.

image
Autor izložbe poznat je po crno-bijeloj fotografiji.
NERA SIMIC/CROPIX

Tema aktova dobro je poznata ovom umjetniku koji se njome bavio u više navrata, a o aktovima je objavio i knjigu u izdanju Kadra36, a ilustrirao je nekoliko naslovnica te ostvario umjetničku suradnju s Dragom Glamuzinom u vidu poetsko-fotografske monografije.

Čitajte i: Okupila se društvena i politička elita! Otvorena izložba posvećena Edi Murtiću

Bogata karijera i inozemni uspjeh

Fotograf Stanko Abadžić rodio se 1952. godine u Vukovaru. Deset godina radio je kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj.

image
Stanko Abadžić i kustosica Draženka Jalšić Ernečić.
NERA SIMIC/CROPIX

U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija “U ogledalu života”. Godine 2002. vratio se hrvatskoj fotografskoj sceni velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus “In absentia”. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama (Češka, Hrvatska, Njemačka, Portugal, Švicarska, Španjolska itd.), Argentini, Japanu i Americi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

image
Stanko Abadžić na otvorenju izložbe ‘Aktovi‘.
NERA SIMIC/CROPIX
Linker
15. travanj 2024 14:53