Iz filma "Teret"
 Stefan Đorđević
TERET

Hrvatski film ponovno u Cannesu

Debitantski dugometražni igrani film 'Teret' Ognjena Glavonića, nastao kao manjinska hrvatska koprodukcija, uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs'), čije se jubilarno 50. izdanje održava od 9. do 19. svibnja ove godine, objavio je HAVC.

"Teret" je priča o vozaču kamiona tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine. Vozač Vlada je dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd, a vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata. Kada završi posao, Vlada se vraća kući gdje se, pak, suočava s posljedicama svojih djela.

Film se naslanja na nagrađivani dokumentarac "Dubina dva" (2016.), a oba filma ne samo što se bave istom temom prikrivanih zločina, nego su svojevrsna kontemplacija o osobnoj odgovornosti uslijed tragičnih događaja.

- Iako je Dubina dva snimljena prije Tereta, ona je nastala iz istraživanja i pripremanja za igrani film, dakle nakon što je scenarij za Teret već bio završen, kada je velika količina materijala, svjedočenja, dokaza koje nisam htio na silu ugurati u scenarij u meni s vremenom počela dobivati neki svoj glas, neku drugačiju formu od igranog filma - izjavio je redatelj Glavonić i dodao: "Za Leona sam se odlučio slučajno, nakon što sam vidio nekoliko dobrih filmova u kojima je odlično tumačio potpuno različite uloge, i nakon što sam čuo da je on, tada, bio isključivo posvećen filmskoj glumi".

"Teret" je nastao kao srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarska koprodukcija, a sufinanciran je sredstvima francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike, Hrvatskog audiovizualnog centra, Eurimagesa te fondova Visions Sud Est i Hubert Bals kao i Filmskog centra Srbije, AP Vojvodine i Doha Film Institutea. Hrvatski koproducent filma je zagrebačka Kinorama, a glavnu ulogu tumači Leon Lučev.

Podsjetimo kako hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. Tako su se u istoj selekciji prošle godine prikazale "Trešnje" Dubravke Turić, a godinu ranije i kratkometražni igrani film "Zvir" Miroslava Sikavice. Osim toga ovo je još jedan veliki uspjeh i za Kinoramu te Ankicu Jurić Tilić koja je, podsjetimo, u Cannesu 2015. godine zajedno s ostatkom ekipe filma "Zvizdan" u režiji Dalibora Matanića osvojila nagradu žirija (Prix du Jury) u natjecateljskom programu "Un Certain Regard".

Program 15 dana autora održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa, koji se održava od 1969. godine te predstavlja nove glasove svjetskoga filma, prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Jubilarno 50. izdanje festivala održava od 9. do 19. svibnja ove godine.

Linker
19. travanj 2024 09:06