filmski festival u varšavi

Hana Jušić osvojila još jednu nagradu za film prvijenac

Na upravo završenom 32. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, debitantski dugometražni igrani film redateljice Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat", osvojio je posebno priznanje žirija.

Svjetska premijera filma, koji je u Varšavi prikazan u sklopu natjecateljskog programa s još 15 dugometražnih naslova, održana je početkom rujna u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji te ga je žiri Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) nagradio kao najbolji europski film spomenute sekcije.

Nakon Venecije, prikazan je i u programima Međunarodnog filmskog festivala u Rejkjaviku te Međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru. Krajem listopada, film putuje u Japan, gdje će biti prikazan u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, a sredinom studenoga imat će i svoju hrvatsku premijeru u natjecateljskom programu 14. Zagreb Film Festivala.

Hrvatski filmski kritičari su "Ne gledaj mi u pijat" svrstali u ponajbolja ostvarenja u posljednjih deset godina hvaleći prikaz "tihog, prigušenog terora unutar četiri obiteljska zida" koji "duboko izlazi iz mediteranske i dalmatinske antropologije i kulture" (Jurica Pavičić), a kritičarka Vittoria Scarpa (Cineuropa) o filmu piše: "Mlada hrvatska redateljica koristi brutalni realizam, začinjen momentima crnoga humora kako bi naglasila dinamiku unutar disfunkcionalne obitelji, u kojoj su odnosi kompleksni i proturječni i u kojoj usijane rasprave prate izleti i odlazak na sladoled".

Prije svjetske premijere, s Hanom Jušić smo porazgovarali o temama njezinih filmova te često spominjanom novom valu mladih redateljica, cijeli članak pročitajte na linku.

Linker
19. travanj 2024 06:33