Promo
Kud plovi ovaj brod

Filmske večeri u Močvari: Nakon projekcija filmova posjetitelji s autorima mogu diskutirati

Na terasi zagrebačkog kluba Močvara u ponedjeljak 5. listopada u 19,30 sati organiziraju se Filmske večeri u Močvari, ulazak na program je besplatan.

Listopadsko izdanje Filmskih večeri u Močvari predstavlja autore dvaju novih bisera domaće animaciju koji se usude zaroniti u pitanja koja nam svima vise nad glavama. U 2D i 3D animiranoj "Arci" Natko Stipaničev pita ono o čemu je još prije pola stoljeća pjevala Radojka Šverko "Kud plovi ovaj brod?"

Na terasi zagrebačkog kluba Močvara u ponedjeljak 5. listopada u 19,30 sati organiziraju se Filmske večeri u Močvari, ulazak na program je besplatan.

Arka - TRAILER from Bonobostudio on Vimeo.

Autorov prvi profesionalni film začudna je, nadrealistički mišljena varijanta biblijske priče o Noinoj arki smještena na prekooceanski kruzer. Više je nego jasno kako je riječ o alegoriji u kojoj naša civilizacija omamljena hedonizmom i narcizmom ne sluti kako se nalazi na svom posljednjem putovanju. Stipaničev priču o putovanju u nepovratno daje s puno humora i pomaknute dosjetljivosti čija britka ironija pogađa ravno u metu.

Razgovor s autorima

Duhovitu i maštovitu društvenu kritiku daju i Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić svojim "Umorstvom u katedrali" nastalim po queer detektivskoj zbirci Mime Simić "Pustolovine Glorije Scott". Koristeći poticajan ambijent Londona početka 20. stoljeća film odvažno zaranja u teme konstrukcije identiteta, sustava kontrole te reprodukciji stereotipa, a sve to kroz zavodljivi žanr detekcije i mnoštvo referenci na bespuća popularne kulture.

Promo
Filmske večeri u močvari, održat će se u ponedjeljak 5. listopada

Oba filma premijerno su prikazana na uglednom međunarodnom festivalu u Annecyju te su dio velikog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Animafesta.

Organizatori iz Močvare ugostit će animatore Natka Stipaničeva, Matiju Pisačića i Tvrtka Rašpolića te nakon projekcije njihovi najnovijih filmova pokušati utopijski vedro dokučiti kud plovi ovaj brod. Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

Raspored:

  • 19:30 vrata
  • 20:00 projekcija:
  • Arka (Natko Stipaničev, 2020)
  • Umorstvo u katedrali (Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić, 2020)
  • 20:30 razgovor

Pročitajte i:

'Bilo je zahtjevno svaki tjedan organizirati koncerte, ali htjeli smo donijeti malo svjetla ljudima'

Otvorenje Animafesta: Više od 300 umjetničkih radova koje publika može vidjeti na velikom platnu

Filmski biser iz Makedonije: Bog postoji u obliku ekranizirane nejednakosti žena i muškaraca

Pozdrav Ljetu u Tehničkom: Ne propustite još ove manifestacije u oproštajnom tjednu od omiljenog vrta

Stereotip se vraća: Udruženi Dixon i Felver nastupaju na zagrebačkom platou Gradec

Linker
28. ožujak 2024 18:27