ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI

Filmske i glazbene poslastice: Jubilarno izdanje festivala ‘Ja bih...5 dana Sarajeva u Zagrebu‘ donosi bogati program!

Festival se održava od 12. do 16. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu, a ulaz na gotovo sva događanja je slobodan.

Svečano otvaranje jubilarnog 10. izdanja festivala Ja Bih… 5 dana Sarajeva održava se sutra, 12. listopada u 19:30 sati u Galeriji Klovićevi dvori, izložbom “Plakati, crteži, ilustracije Dejana Slavuljice (ALU Sarajevo). Izložbu će otvoriti prof. mag. Bojan Hadžihalilović sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a nakon čega sve uzvanike očekuje koncert pod nazivom “Sve ove godine“ fantastičnog glazbenog tria predvođenim jednim od najboljih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih gitarista, Boškom Jovićem, uz Maria Rašića na bassu, te Bruna Philippa na klarinetu.

Festival i ove godine u hrvatsku metropolu dovodi najvažnije umjetničke 'duše' i najuspješnije profesionalce u području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i suradnju tih dvaju gradova, odnosno država.

image
Boško Jović
PRESS

Drugi dan festivala u duhu filmskih poslastica

Drugi dan festivala, 13. listopada, rezerviran je za filmske poslastice. U Kinoteci se mogu pogledati dokumentarni filmovi s Aljazeera Balkans AJBdoc festivala, “Đemo“ redateljskog dua Lejla Kajić/ Davorin Sekulić, te film “Dream team babeLejle Zvizdić o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire.

image
Damir Uzunović
VANJA CERIMAGIC

Čitajte i: Glumica Marija Sekelez ne miruje čak ni u mirovini: Ženska posveta slavnoj pjesnikinji njezin je novi projekt

U četvrtak, 14. listopada, program festivala će otvoriti projekcija omnibus igranog filma “Šta tebi znači BiH“ (Alma Cocay, Rea Memić, Sara Ristić, Mirela Salihović) u kinu Kinoteka. Ovim filmom četiri mlade redateljice daju jedinstveni uvid u život, rad, ljubav i nastojanje da skroje svoju budućnost u BiH. Drugi dio programa održat će se u Kulturno informativnom centru gdje će se održati književna večer s Darkom Cvijetićem uz gosta Damira Uzunovića, direktora festivala Bookstan-a i Baybook-a te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu.

Bogat program

image
Film Savršeni krug
PRESS

I četvrti dan festivala, petak 15. listopada, nudi iznimno bogat program; dok će se u Kinu Kinoteka projicirati igrani film “Pun mjesecNermina Hamzagića, u KIC-u će se obilježiti 25 godina od prvog prikazivanja filma “Savršeni krugAdemira Kenovića, koji je bio svojevrsni hommage legendi bosanskohercegovačkog glumišta Mustafi Nadareviću. Projekciji će se pridružiti i sam redatelj Ademir Kenović.

image
Maja Milinković, pjevačica iz Lisabona
PRESS

Čitajte i: Počinje 19. Festival prvih: U Zagrebu 13 umjetnika govori o svom viđenju usamljenosti i socijalne izolacije

COOLturna špica za kraj

Završni dan festivala započet će “COOLturna špica” s gostima iz BiH u Napretkovom kulturnom centru. Program će voditi Ismet Efendić i Goran Štrbac dok će za glazbeni dio biti zaduženi Narcis Vučina, kantautor i šansonijer, Emir Bukovica/Bukowsky, internacionalna rock zvijezda te Maja Milinković, fado pjevačica iz Lisabona. Također, sve okupljene očekuje i predstavljanje TZ Sarajeva pod nazivom “Moje Sarajevo moja priča” uz goste Darka Cvijetića, Damira Uzunovića i Ademira Kenovića.

image
Nermin Hazmagić - redatelj filma Pun mjesec
PRESS
image
Pun mjesec film.
PRESS

Drugi dio programa završnog dana festivala održat će se u Kinu Kinoteka gdje nas očekuju projekcije filmova Miroslava Ćire Mandića. “Stvari na čuvanje“ je kratki igrani za čiju je produkciju zaslužan Zijad Mehić (ASU Sarajevo). Nakon kratkometražnog, goste očekuje i dugometražni igrani film “Sanremo“. Riječ je o dirljivoj ljubavnoj priči sastavljenoj od fragmenata sjećanja potaknutih pjesmom. Kao gost projekcije redatelju Miroslavu Ćiri Mandiću na hrvatskoj premijeri pridružit će se Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

image
Scena iz filma Sanremo
PRESS

Festival “Ja bih...5 dana Sarajeva u Zagrebu„ održat će se od 12. do 16. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu, a ulaz na gotovo sva događanja je slobodan, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Linker
19. travanj 2024 14:54