Little Women
 Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
POBUNA NA MREŽAMA

Film o razvodu najveće iznenađenje Zlatnog globusa, ali kritičari razočarani: Niti jedna žena nije dobila svoje mjesto u važnoj kategoriji

Nominacije za nagradu Zlatni globus podigle su mnogo prašine: iako su objeručke prigrlili streaming servise, mnogi zamjeraju jer se hvaljeni projekti uopće nisu našli na popisu, a ponovno su propustili nominirati žensku redateljicu, što je postalo već uobičajeno.

Objavljene su nominacije za 77. dodjelu Zlatnog globusa, a na popisu nominiranih vidljivo dominira streaming servis Netflix koji je dobio čak 34 nominacije, od kojih šest ide filmu "Marriage Story", Noaha Baumbacha.

Film o razvodu u kojima glavne uloge tumače Scarlett Johansson i Adam Driver nominiran je, između ostalog, za najbolju dramu, najboljeg glumca i glumicu, najbolju sporednu ulogu (Laura Dern), najbolji scenarij i najbolju originalnu glazbu. Dva druga Netflixova hita su "The Irishman" i "Two Popes" i oni su također nominirani za najbolju dramu, uz dva filma iz "tradicionalnih studija" - "1917." i "Joker".

Scarlett Johansson, Adam Driver,
Netflix / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Marriage Story

Netflix je na kraju završio s 34 nominacije, a od streaming servisa svoje su uspješnice imali i Amazon Prime, Hulu te Apple TV, najmlađi od servisa čiji je "The Morning Show" bio svojevrsno iznenađenje nakon podijeljenih kritika jer je nominiran za najbolju televizijsku dramu, a Jennifer Aniston i Reese Witherspoon su nominirane za najbolje glumice.

Od "tradicionalnih"studija, dominirao je Sony Pictures koji je završio s 10 nominacija, od kojih je čak pet za film "Once Upon a Time... in Hollywood" Quentina Tarantina.

I dok su streaming servisi slavili, mnogi su se obrušili na Udruženje holivudskih stranih novinara jer se u nominacijama za najboljeg redatelja ponovno nije našla ni jedna žena, s najglasnijim kritikama zbog izostavljanja Grete Gerwig i njezinog rada na filmu "Little Women". U godini koju su obilježili filmovi koje su režirale žene, od "Hustlers" do "The Farewell", niti jedna od njih se nije našla u kategoriji najboljeg redatelja. Lista uključuje Martina Scorsesea ("The Irishman"), Quentina Tarantina ("Once Upon a Time in Hollywood"), Bong Joon-hoa ("Parasite"), Sama Mendesa ("1917.") i Todda Phillipsa ("Joker").

USA. Florence Pugh , Emma Watson , Saoirse Ronan in a scene from the ©Columbia Pictures new movie: Little Women (2019). 
Plot: Four sisters come of age in America in the aftermath of the Civil War., Image: 481472224, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Little Women

U 77-godišnjoj povijesti Zlatnih globusa samo je pet žena prepoznato za svoj redateljski rad i samo jedna ga je osvojila – Barbra Streisand (1984. - Yentl). Streisand je ponovno nominirana 1992. za film "The Prince of Tides", a od ostalih nominiranih tu su bile Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow i Ava DuVernay. U 2019. godini bilo je čak nekoliko filmova koji su bili pravi hitovi, a koje su režirale žene, no ni jedna od njih nije se uspjela probiti u top pet. Od svih njih, mnoge je najviše šokiralo što se nije našlo mjesto niti za Gretu Gerwig, redateljicu koju je udruženje ignoriralo i za njezinu uspješnicu "Lady Bird", za koju je kasnije bila nominirana za nagradu Oscar.

77. dodjela Zlatnih globusa održat će se 5. siječnja u Los Angelesu, a sve nominacije možete provjeriti ovdje.

Linker
16. travanj 2024 10:17