POČETAK PRIČE

Evo kako su neki od najpoznatijih svjetskih brendova dobili ime

Njihovi logotipi vas okružuju svakodnevno, predmeti koje koristite usrećuju i čine život praktičnim, a bez nekih od ovih brendova za mnoge život bi bio nezamisliv.

No kako su zapravo poznati brendovi dobili imena? U nastavku donosimo neke od zanimljivijih činjenica.

Sportski brend Nike je nazvan prema grčkoj božici pobjede, a sam znak brenda predstavlja njezin let.

Bezalkoholno američko piće Pepsi je nazvano prema pepsinu - probavljivom enzimu koji se nalazi u piću.

Poznati brend sportske odjeće i obuće Reebok je nazvan prema afričkoj riječi rhebok kojom se naziva posebna vrsta afričke antilope.

Multinacionalna korporacija Sony, sa sjedištem u Tokiju nazvana je prema latinskoj riječi sonus što znači zvuk.

Američko carstvo kave Starbucks ime je dobilo po liku iz romana "Moby Dick", autora Hermana Melvillea.

Ime telekomunikacijeske kompanije Verizon kombinacija je latinske riječi veritas što znači istina te engleske riječi horizon što znači horizont.

Kada je muilijunaš Richard Branson pokretao svoje poslovno carstvo, jedna od djevojaka je predložila da se zove Virgin (engleski djevica) aludirajući na činjenicu kako su u to vrijeme bili potpuni početnici u poslu odnosno bez iskustva.

Jedna od najpoznatijih svjetskih telekomunikacijskih kompanija Vodafone ime je dobila kombinacijom tri riječi; voice (glas), data (podaci) i telefone (telefon).

Njemački sportski brend adidas ime je dobio prema izvedenici imena osnivača tvrtke Adolfa Dasslera. Prijatelji su ga zvali Adi čemu je dodao prva tri slova prezimena.

Tvrtka za kompjutorske programe Adobe nazvana je prema istoimenoj rijeci koja je tekla iza kuće njezinog osnivača Johna Warnocka.

Vlasnik Amazona Jeff Bezos želio je da ime njegove tvrtke počinje slovom A kako bi uvijek bila pri abecednom početku. Kada je krenuo pretraživati rijeke zaustavio se na rijeci Amazoni u Južnoj Americi. S obzirom na to da je imao namjeru stvoriti najveću tvrtku na svijetu, nazvao ju je prema najvećoj svjetskoj rijeci.

Ime automobilske kompanije Audi nastalo je kada je njezin osnivač, August Horch, svoje prezime preveo na latinski, a ono otprilike znači slušaj.

Iznimno popularno bezalkoholno piće Coca-Cola nazvano je prema lišću koke i oraščićima, a oba sastojka su bili uključeni u originalnu recepturu. Osnivač tvrtke John S. Pemberton s vremenom je promijenio slovo 'K' u 'C' radi ljepšeg izgleda naziva.

Ime švedskog brenda namještaja i kućnih potrepština IKEA izvedenica je prvih slova imena njezinog osnivača Ingvara Kamprada kojima su dodana prva slova sela u kojima je odrastao - Elmtarid i Agunarid.

Poznati brend igračaka LEGO dobio je ime po kombinaciji danskih riječi let godt što u prijevodu znači igraj dobro. Također, riječ lego na latinskom znači sastavljam, ali iz kompanije poručuju kako je to slučajnost.

Tvrtka Nokia započela je još davne 1868. s proizvodnjom papira i celuloze, a tek je kasnije počela proizvoditi predmete od gume i to u finskom gradiću po imenu Nokia.

Linker
06. travanj 2024 14:32