SRCE SARAJEVA

‘Dnevnik velikog Perice‘ na Sarajevo Film Festivalu proglašen najboljom televizijskom komedijom u regiji

Iako je prošle godine zbog pandemije najveći filmski festival u regiji održan u online formatu, za ovu godinu organizatori su se potrudili da ovo izdanje bude baš kao i ona prijašnjih godina.

Hrvatska serija Croatia Filma "Dnevnik velikog Perice" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolju komediju koju od ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival. SFF je ove godine uspostavio novu kategoriju nagrada za televizijske serije s ciljem promoviranja najkvalitetnije regionalne televizijske produkcije i njihovih autora, glumaca i glumica te poticanje njihova međunarodnog plasmana.

image
Mirjana Bohanec i Otokar Levaj na setu
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

U konkurencijama je bilo 16 serija, a o dobitnicima je odlučivao žiri kojega je činilo 400 filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

"Dnevnik velikog Perice" premijerno je prikazan u ožujku i travnju ove godine u programu Hrvatske televizije (HTV), a serija je nastala na tragu kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva tlo ne misli". Serija Croatia Filma oduševila je gledatelje koji se nadaju novoj sezoni.

Šest epizoda kroz priču o obitelji Perice Šafraneka, dječaka iz Golikovog filma, portretiraju život u Zagrebu 60-tih godina prošlog stoljeća.

Redatelj serije je Vinko Brešan, a scenaristi su Renato Baretić, Emir Imamović Pirke i Albino Uršić. Glavne uloge igraju Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić, Dušan Bućan, Iva Babić, Mirjana Bohanec Vidović, Otokar Levaj i Nikola Kojo. Serija je nastala u produkciji Croatia Filma, a čiji su producenti Željko Zima, Una Zima i Biserka Mihalić.

image
Producentica Una Zima preuzela je nagradu u Sarajevu.
ŽELJKO ZIMA

"Za prvu sezonu radili smo kompletan autorski dio, svima je bio drive to u što diramo, to što se naslanjamo na taj film. To je bio jedan ples po žici, mogao je završiti javnom strijeljanjem na Trgu bana Jelačića... Ali srećom je završilo ovako. Uvjeren sam da smo dignuli ljestvicu i standard produkcije u Hrvatskoj, to su komentari od struke do društvenih mreža. Također svi bi voljeli da se serije tako dalje snimaju", rekao je jedan od scenarista Albino Uršić za Gloriju.

image
Vinko Brešan i Albino Uršić
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Čitajte i: 'Dnevnik velikog Perice' oduševio je sve! Istražili smo postoji li mogućnost snimanja druge sezone serije

Nagrada za najbolju regionalnu dramsku seriju pripala je "Porodici", ostvarenju iz Srbije koje kroz pet nastavaka prikazuje posljednje dane na slobodi bivšeg srbijanskog čelnika Slobodana Miloševića, čovjeka odgovornog za ratove na području bivše Jugoslavije i za brojne zločine koji su tada počinjeni.

Milošević, čiji lik tumači izvrsni Boris Isaković, nakon poraza na izborima 2000. godine zajedno sa svojom suprugom Mirom Marković, koju glumi Mirjana Karanović, te kćeri Marijom izoliran u vili na beogradskom Dedinju suočava se s činjenicom da je došlo vrijeme za podnošenje računa za sve što je radio dok je bio na vlasti.

image
Mirjana Bohinec
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

Čitajte i: Otvoren 27. Sarajevo Film Festival: Tarik i Lejla Filipović oduševili elegancijom, Božo Vrećo iznenadio raskošnom haljinom

Isaković je za ulogu Miloševića proglašen najboljim glumcem a Jasna Đuričić najboljom glumicom za ulogu koju je ostvarila u seriju "Grupa", također u srbijanskoj produkciji.

"Ovo je jedan od važnijih koraka koje radimo u promociji audio-vizualnog sektora kako bismo pokušali ohrabriti emitere i sve one koji mogu sudjelovati u financiranju kako bismo mogli promovirati ovu kreativnu industriju", kazao je direktor SFF Mirsad Purivatra tijekom svečanosti proglašenja najboljih regionalnih serija i glumaca.

Linker
12. travanj 2024 01:02