VEDRAN PETEH/CROPIX
Razotkrivanje

Dana Budisavljević otkrila nam svoje najveće mane, ali i kakva je kad se zaljubi

Iako je diplomirala režiju, ova nagrađivana redateljica i producentica, na režiju se odvažila zahvaljujući profesoru Nenadu Puhovskom s kojim je pokrenula uspješan festival ZagrebDox.

Iako je diplomirala režiju, ova nagrađivana redateljica i producentica, na režiju se odvažila zahvaljujući profesoru Nenadu Puhovskom s kojim je pokrenula uspješan festival ZagrebDox.

Redateljica, producentica i montažerka Dana Budisavljević koja je u žiriju jubilarnog 30. izdanja Dana hrvatskog filma, otkriva što bi sve promijenila u Zagrebu, u kojem je rođena prije 46 godina, zašto je baš svojim dokumentarcem otkrila da voli žene te kakva je kad se zaljubi .

Koliko su Dani hrvatskog filma važni za našu kinematografiju ?

- Bitni su za mlade filmaše jer se tu počinje. I ja sam 2000. tu dobila svoju prvu nagradu za montažu, a kasnije i Grand Prix kao redateljica za svoj prvi film.

Je li vam teže biti u žiriju nekog festivala ili se na njemu natjecati?

- Nekad sudiš, a nekad ti sude - to je sastavni dio naše profesije. Ove godine su uz mene u žiriju glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj pa se veselim našim strastvenim raspravama.

image
Dana Budisavljević je u žiriju jubilarnog 30. izdanja Dana hrvatskog filma.
IVANA CVITANOVIć

Koji vam je posao na filmu najizazovniji, s obzirom na to da ste se okušali i u montaži, u režiji dokumentaraca i igranog filma?

- Diplomirala sam montažu, na režiju me ohrabrio profesor Nenad Puhovski s kojim sam pokrenula ZagrebDox, a danas radim i kao producentica. U vezi filma ništa mi nije teško, a najvažnija mi je priča, koja potiče motivaciju. Kada je osjetim, krećem u potragu za formom i svojim mjestom u toj priči.

Planirate li možda snimiti film o Nikoli Tesli, koji je bio brat vaše šukunbake?

- Pa da me optuže da samo snimam filmove o bližoj i daljoj rodbini. Moram još sazreti da razumijem njegove misli.

Čitajte i: Ivo Perkušić otkriva u kojim situacijama laže, vodi li ga u životu razum ili osjećaji te kako se bori protiv ljetne fjake

Da do kraja života možete gledati samo jedan film, koji bi to bio?

- “Drvo života” Terrencea Malicka, posebno scene stvaranja svijeta s glazbom Zbigniewa Preisnera.

Jeste li imali neugodnosti nakon što ste dokumentarcem “Nije ti život pjesma Havaja” otkrili da volite žene?

- Ne. Napravila sam taj film da se riješim straha od javne osude zbog toga što sam lezbijka. Bila sam spremna za to umrijeti jer druge za mene nije bilo. A kako nisam umrla, to iskustvo me ojačalo.

Kakvi ste kad se zaljubite?

- Jako nesigurna.

image
Dana je režirala 'Dnevnik Diane Budisavljević'
MARKO TODOROV/CROPIX

Što je ostalo od vašeg nekadašnjeg talenta za popravljanjem kućanskih aparata?

- Sve manje toga jer ima previše zatvorenih elektroničkih sklopova. Ali bojler, toster i veš mašina su još prilično jednostavni. Nedavno sam uz pomoć snimatelja Luke Matića montirala novi bojler.

Što je po vama izum stoljeća?

- Selotejp i sve njegove izvedenice. Od prozirnog hrapavog po kojem se može pisati, preko dvostranog i izolirbanda do širokih i jakih, pomoću kojih se može zalijepiti apsolutno sve.

Što biste “popravili” u današnjem Zagrebu?

- Tržnicu Dolac. Okružila bih je brojnim malim restoranima, a kada se plato isprazni od trgovaca, pretvorila bih ga u javno okupljalište. Dolac umire jer se do njega ne može automobilom, sve manje ljudi živi u centru i hitno mu treba novi komplementarni sadržaj. A smanjila bih i terase onih kafića od kojih se ne može hodati.

Čitajte i: Rene Bitorajac otkrio čime je osvojio suprugu, na koga su više njihova djeca i zbog čega se ispričava roditeljima

U kojim kućanskim poslovima se najbolje snalazite?

- U pranju posuđa, a nisam loša ni u kuhanju.

A koji ne volite?

- Mrzim usisavanje jer ne podnosim buku usisivača i petljancije s kabelom za struju. Razmišljala sam javiti se Mati Rimcu, kako bi se s njegovim super baterijama napravio usisavač dostojan 21. stoljeća.

image
Dana Budisavljević s profesorom Nenadom Puhovskim pokrenula je ZagrebDox
BOZO RADIC/CROPIX

Što smatrate precijenjenim?

- Basnoslovne iznose koji se plaćaju nogometašima za transfere. Meni to izgleda kao trgovina ljudima.

U kakvu avanturu biste se upustili bez razmišljanja?

- Voljela bih u šišmiš-odijelu skočiti s visoke stijene u fjord.

Što smatrate svojom najvećom manom?

- Loše organiziram vrijeme i sebe u vremenu, previše me toga zanima i teško slažem prioritete. Primjerice, trebam izaći, a pažnju mi privuče knjiga koja viri s police, pa ih počnem preslagivati.

A što vam je vrlina?

- To što nisam zlopamtilo. Ne skladištim loše emocije.

S kim biste se mijenjali na jedan dan?

- S Tildom Swinton. Da mogu raditi s toliko raznih redatelja i redateljica - i ostati svoja.

Aktualno pitanje: Što mislite o uvođenju građanskog odgoja u škole?

- Apsolutno potrebno. Uvela bih ponovno i domaćinstvo, gdje bi se učilo kuhati, šivati, o kulturi stanovanja, uređenju prostora, recikliranju, vođenju kućnog budžeta, zamkama minusa i kredita... Sve što ima veze sa stvarnim životom.

Linker
26. travanj 2024 12:42