Karte su planule

Božićna bajka prvi put u Dubrovniku: Redatelj i ravnatelj dubrovačkog Kazališta u Grad dovodi ‘Orašara‘

U dubrovačkom ‘Orašaru‘ igra deset glumaca i čak pedeset malih balerina i baletana, a za sve izvedbe karte su rasprodane u samo tri sata!

Da veliki interes za najljepšu božićnu bajku ne vlada samo u Zagrebu, dokaz je i dubrovačka publika koja će prvi put u povijesti 'Kazališta Marina Držića' imati priliku u svom teatru gledati 'Orašara', a karte za petnaest izvedbi 'planule' su u samo nekoliko sati.

Dubrovčani će tako imati priliku gledati dramsko-plesnu predstavu po predlošku njemačkog pisca E.T.A. Hoffmanna u kojoj će sudjelovati deset glumaca i pedeset plesača od 6 do 16 godina.

image

Režiju potpisuje Paolo Tišljarić.

ALJOŠA REBOLJ

Ovu bajkovitu predstavu režirao je Paolo Tišljarić, ujedno i ravnatelj dubrovačkog teatra koji potpisuje i bajkovitu scenografiju i kostime. Premijera je najavljena za 19. studenog, a posljednja predstava najavljena je za 5. siječnja.

image

Orašar u dubrovačkom kazalištu.

ALJOŠA REBOLJ

- Nikada mi nije bilo toliko lijepo raditi kao što je to bilo na ovoj predstavi. Uživao sam ja i cijeli glumački ansambl uz tu djecu koja su na scenu donijela neku novu, mladenačku energiju. Klinci su stvarno predivni. Iako im je to prvi susret s profesionalnim teatrom, bili su vrlo disciplinirani, odgovorni i zainteresirani - kao pravi profesionalci - kazao je Paolo Tišljarić, jedan od najagilnijih kazališnih ravnatelja koji je unatoč pandemiji i smanjenom budžetu u ovoj godini zajedno s 'Orašarom' uspio napraviti sedam premijernih naslova.

image

U predstavi glumi 50 dječaka i djevojčica.

ALJOŠA REBOLJ

To prepoznaje i dubrovačka publika koja nakon dugo godina hrli u teatar i ne skriva oduševljenje što će ova božićna bajka po prvi put igrati u njihovom Gradu.

- Ideja je potekla od ljudi iz Umjetničke škole jer djeca koja polaze baletnu klasu svoje znanje nemaju gdje pokazati. Tako da sam odlučio da nam prva suradnja bude baš 'Orašar' kao predstava s baletnim točkama i moram priznati da su stvarno izvrsni. Koreografiju su osmislile njihove profesorice i to stvarno izgleda odlično. Jako sam sretan zbog ove predstave koja je rezultat jedne divne suradnje na kojoj ne mislimo stati - kazao je Paolo Tišljarić, talentirani redatelj koji je rodni Zagreb 2018. zamijenio Dubrovnikom kada je postao ravnatelj tada prilično zapuštenog gradskog 'Kazališta Marina Držića'. U dubrovačkom teatru do sada je režirao dvije predstave jer je to bio jedini način da uz uštedu ne pati repertoar.

image
ALJOŠA REBOLJ

- Kada sam se zaposlio kao ravnatelj u 'Kazalištu Marina Držića, nisam imao ideju tu i režirati, ali me koronakriza prisilila da zbog uštede na honorarima krenem režirati predstave. U proteklom periodu bilo je potrebno puno odricanja i morali smo maksimalno iskoristiti vlastite potencijale. S obzirom na crne prognoze mislio sam da ćemo morati otkazati cijelu ovu sezonu. No presretan sam što se to nije dogodilo, radimo s punim srcem, a jedini smisao našeg posla je zadovoljna publika i njihov pljesak nakon predstave. Zato me i veseli ovakav interes za našeg 'Orašara' koji će sigurno biti naš najljepši blagdanski poklon Gradu.

image

Bajkovito izdanje Orašara Tišljarićeva je druga predstava u Dubrovniku.

ALJOŠA REBOLJ

Naša je adaptacija namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca. Kao što na kraju predstave kaže Marie: "Te čarobne stvari mogu vidjeti samo oni, koji za to imaju oči. Vi ste ih vidjeli, djeco, zar ne?"

image

Interes za predstavu sve je iznenadio.

ALJOŠA REBOLJ
Linker
16. travanj 2024 16:38