Premijera je 9. srpnja

Bili smo na probi predstave ‘Svoga tela gospodar‘, nove histrionske premijere za ljeto na Opatovini

I družili smo se s glumcima kojima ni vrućine ni topli kostimi nisu poljuljali entuzijazam i veselje što rade jednu od naboljih hrvatskih drama za koju je književnika Slavka Kolara inspirirao stvarni događaj kojem je svjedočio.

Tradiciju treba njegovati i čuvati, a to dobro zna Histrionska družina koja i ovo ljeto, po 37. put, Zagrepčanima i njihovim gostima na Opatovini nudi novu kazališnu poslasticu. Na Zagrebačkom histrionskom ljetu ove će godine igrati predstava "Svoga tela gospodar" hrvatskog književnika Slavka Kolara koju režira i u njoj glumi Damir Lončar. Velike vrućine i topli, vuneni kostimi nisu umanjili entuzijazam glumaca koji u odličnoj atmosferi svaku dan imaju probe kako bi bili spremni za premijeru koja će se održati 9. srpnja. Bili smo na probi i s nekim od njih porazgovarali.

image

Ekipa predstave ‘Svoga tela gospodar‘

INES STIPETIć

"Jako se veselim ljetu koje ću provesti na Opatovini. Tu je uvijek odlična atmosfera, a mene nije bilo dugih sedamnaest godina. Kada sam naime, rodila kćer Vilku, obećala sam si da će ljeta biti rezervirana samo za nju pa od njezine druge godine nisam igrala niti na jednom ljetnom festivalu. Sada je maturirala i ja se vraćam na scenu pod zvijezdama i baš sam sretna", kazala nam je glumica Barbara Rocco koja u predstavi igra Katu, mamu od šepave Rože. A za one koji ne znaju radnju u ovoj kultnoj Kolarovoj drami po kojoj je snimljen i istoimeni film, priča se vrti oko naočitog seoskog momka Ive koji je svojim nemarom skrivio smrt obiteljske junice, stoga se mora pokoriti želji strogog oca Jakova i oženiti se njemu neprivlačnom i hromom Rožom, starijom kćerkom imućnih suseljana koja u miraz donosi kravu.

image

Damir Lončar u dvostrukoj ulozi redatelja i glumca

INES STIPETIć

Rožu, koju je u kultnom filmu Fedora Hanžekovića utjelovila Marija Kohn, u histrionskoj predstavi igra Dajana Čuljak, a njezinu mamu Vanja Ćirić.

Vanja je nedavno sa suprugom kupila kuću s velikom okućnicom u Vrbovcu gdje se uskoro planira preseliti, a dok ne završe radovi na preuređenju i njoj odgovara nakon dugo godina ljeto provesti u Zagrebu.

"Prvenstveno sam pristala igrati u ovoj predstavi jer sam emotivno vezana za taj komad. Godinama smo ga igrali u Komediji, tada sam glumila Rožu, a sada igram Ivinu mamu pa iz druge perspektive gledam na taj tekst", kazala nam je Vanja Ćirić.

image

Mlade histrionske snage: Dea Presečki, Dajana Čuljak, i Lara Nekić

INES STIPETIć
image

Lara Nekić nosi tetovaža koju je posvetila djedu

INES STIPETIć

A mlada glumica Lara Nekić, studentica pete godine ADU kojoj je ovo druga sezona na Opatovini, otkrila nam je tajnu njezine simpatične tetovaže na nozi, koju je sakrila ispod dugačke seoske suknje.

"Vidi gnjurca, voda mu do kolina - omiljena je uzrečica mog djeda, inače vrsnog kardiologa iz Zadra koji posljednje dvije godine boluje od demencije. Nekako će mi to biti trajno sjećanje na njegov nevjerojatna duh kojeg je bolest nažalost odnijela", kazala je mlada glumica koja je između proba na Opatovini putovala i u Beograd gdje snima sitcom te je dodala kako joj je igranje na Opatovini pravi užitak.

image

Histrionski veterani Davor Svedružić i Zlatko Ožbolt

INES STIPETIć

"Histrionski glumci su mi kao obitelj, iako se puno i ozbiljno radi, atmosfera je ugodna, vesela i izuzetno topla. Baš mi je gušt i veselje biti dio histrionskog pučkog teatra u čijem je fokusu već desetljećima uvijek zanimljiva i duhovita priča".

U predstavi osim spomenutih glumaca još igraju histrionski veterani Zlatko Ožbolt i Davor Svedružić, Filip Detelić, Dea Presečki, Ognjen Milovanović i Borna Galinović.

image

Filip Detelić igra nesretnog mladoženju Ivu i Borna Galinović koji glumi njegovog djevera

INES STIPETIć
Linker
07. travanj 2024 02:36