Novo priznanje

Andrea Štaka osvojila Grand Prix uglednog švicarskog Solothurner Filmtage festivala za film ‘Mare‘

Švicarska redateljica dubrovačkih korijena bira ženske teme, a u njezinim filmovima dominiraju žene, pa ni priča o konavoskoj Emma Bovary nije iznimka, što je dobitna kombinacija za osvajanje naagrada na filmskim festivalima

Švicarskoj redateljici dubrovačkih korijena Andreji Štaka (48) ne prestaju stizati priznanja za film “Mare”, sniman u Hrvatskoj. Njezina dirljiva priča o konavoskoj Emmi Bovary, koju igra nagrađivana dramska umjetnica Marija Škaričić (43), dobila je Grand Prix uglednog švicarskog Solothurner Filmtage festivala održanog online krajem prošlog mjeseca.

Dodjelu laskave nagrade žiri je obrazložio riječima - "Mare” je igrani film koji izgleda poput dokumentarca ili stvarnosti, ali je pretvoren u egzistencijalnu istinu - a riječ je o vjernom prikazu života peteročlanu obitelj u tradicionalnom kraju nadomak Cavtata, u kojoj je samo naoko sve posloženo kako treba.

Glavna junakinja Mare vodi na prvi pogled ispunjavajući život no duboko u sebi priželjkuje promjenu i emotivno ispunjenje, što će joj omogućiti slučajan susret sa strancem...

U filmu švicarsko-hrvatske koprodukcije (nastao je suradnjom produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andreje Štake te Dinaridi Filma koproducentice Tene Gojić) još igraju Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić dok "zabranjeno voće" u životu udane žene tumači poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Ovo je Štakin treći film, no svi se bave ženskim temama, odnosima među ženama, problemima koje ih tište i ključne uloge povjerene su ženama, što je, čini se, dobitna kombinacija za uspjeh na filmskim festivalima.

Linker
23. travanj 2024 11:46